Sari la conținut

Medic: Lipsa acestor vitamine din corp dereglează glanda tiroidă

probleme hormonale
Imagine creată cu AI
Semne ca tiroida nu functioneaza bine

Glanda tiroidă este o glandă mică situată la baza gâtului care are un rol important în buna funcționare a întregului organism. De aceea, atunci când nu mai funcționează în parametri normali, pacientului îi este afectată calitatea vieții. 

Medicii atrag atentia ca unele suplimente alimentare pot interfera cu absorbția corectă a medicamentelor pentru tiroida. De fapt, unele „suplimente de îmbunătățire a tiroidei” tind să exacerbeze o afecțiune tiroidiană existentă sau să vă facă să dezvoltați complicații și simptome de hipertiroidism, chiar dacă sunteți o persoană fără boală tiroidiană existentă.

Consultați-vă medicul!

Consultați-vă medicul de familie sau endocrinologul înainte de a lua suplimente de vitamine sau minerale. De asemenea, este important ca medicul dumneavoastră să știe exact câte dintre aceste suplimente luați pentru a observa eventuale reacții adverse.

Mineralele precum seleniul, iodul și zincul sunt esențiale pentru funcția tiroidiană, inclusiv pentru producerea hormonilor tiroidieni. Fierul este esențial pentru conversia tiroxinei inactive (hormonul T4) în triiodotironină activă (hormonul T3).

Alți nutrienți care promovează funcția ideală a tiroidei includ vitaminele A, B12, D și E. Vitaminele ajută la combaterea cauzelor care stau la baza tulburărilor tiroidiene, cum ar fi procesele autoimune.

Deficiențele acestor vitamine și minerale pot duce la o sănătate precară a tiroidei și pot crește probabilitatea de a dezvolta boli tiroidiene, a declarat pentru Thyforlife dr. Minako Abe, un medic care cercetează legătura dintre stilul de viață și apariția bolii în relație cu sistemul imunitar și cancerul din Japonia.

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

4 vitamine esențiale care îmbunătățesc sănătatea tiroidei

Vitamina A

Vitamina B12

Vitamina D

Vitamina E

Vitamina A

Vitamina A, sau retinolul, este o vitamină solubilă în grăsimi care este crucială pentru vedere și reproducere. De asemenea, acționează ca un imunostimulant și reduce nivelul de TSH. In acest fel, vitamina A ajuta la evitarea maririi glandei tiroide (gusa). Deficitul de vitamina A poate crește riscul de a dezvolta o boală autoimună, cum ar fi tiroidita Hashimoto.

Unele surse alimentare ale acestei vitamine includ morcovi, ouă, cartofi dulci și spanacul. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că femeile aflate în premenopauză pot beneficia de suplimente de vitamina A pentru a reduce riscul de hipotiroidism. Vitamina A reduce reacțiile autoimune și procesele care pot provoca boli tiroidiene.

Cu toate acestea, este important să aveți grijă cu suplimentele de vitamina A, deoarece aportul excesiv poate duce la toxicitatea vitaminei A. Acest lucru poate duce la amețeli, dureri de cap, dureri abdominale și leziuni hepatice.

Vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa care este esentiala pentru buna functionare a celulelor nervoase, formarea globulelor rosii si producerea de ADN. Celulele roșii transportă oxigen către țesuturile vitale și facilitează metabolismul energetic. Unele semne ale deficitului de vitamina B sunt în concordanță cu simptomele de hipotiroidism și hipertiroidism, cum ar fi slăbiciune musculară, oboseală, memorie slabă și tulburări de dispoziție.

Studiile arată că suplimentele cu vitamina B12 sau complexul de vitamine B pot ajuta la promovarea sănătății optime a tiroidei în cazurile de hipotiroidism cauzat de boala Hashimoto, deoarece deficiența acestei vitamine este frecventă la persoanele cu această afecțiune.

În mod similar, persoanele cu boala Graves sunt susceptibile să sufere de o lipsă de vitamina B12 și pot avea nevoie de cantitățile necesare din această vitamină sub formă de suplimente pentru a-și îmbunătăți sănătatea tiroidei. Unele surse alimentare comune de vitamina B includ pește, cereale integrale, ouă, carne, nuci, lapte și leguminoase.

Unele simptome ale deficitului de vitamina B12 includ constipație, oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, în concordanță cu simptomele de hipotiroidism sau scădere în greutate în concordanță cu hipertiroidismul. Un semn distinctiv comun al deficienței de vitamina B12 este anemia, un simptom în rândul unei părți semnificative a persoanelor cu hipotiroidism.

Vitamina D

Deficiența de vitamina D a fost implicată în hipotiroidism (boala lui Hashimoto) și hipertiroidism (boala Graves) și contribuie probabil la simptome precum durerile articulare și musculare. Se înțelege că această vitamină joacă un rol crucial în absorbția calciului și fosforului pentru întărirea și repararea oaselor.

Sursele alimentare ale acestei vitamine solubile în grăsimi includ uleiurile de ficat de pește, peștele gras, puiul, carnea de vită, ouăle și produsele lactate fortificate. Lumina solară servește și ca sursă indirectă de vitamina D, deoarece organismul nu obține direct vitamina din lumina soarelui; în schimb, pielea produce vitamina D atunci când este expusă la soare. Din acest motiv, această vitamină este cunoscută sub numele de „vitamina soarelui”.

Cercetătorii au arătat că vitamina D suprimă nivelurile de TSH, făcând-o ideală pentru pacienții cu hipotiroidism, deoarece nivelurile ridicate de TSH indică de obicei hipotiroidism. Un alt beneficiu de a avea suficientă vitamina D în sistemul dumneavoastră este vindecarea intestinului. Se crede că intestinul permeabil predispune la dezvoltarea bolilor autoimune precum Hashimoto, o cauză majoră a hipotiroidismului.

Vitamina E

Vitamina E, cunoscută și sub numele de alfa-tocoferol, este o vitamină solubilă în grăsimi care apare în mod natural în multe surse de hrană vegetală, cum ar fi legumele, uleiurile vegetale și cerealele. De asemenea, apare în mod natural în ouă, carne și grăsimi animale.

Vitamina E joacă un rol vital într-o serie de procese biologice din organism, ceea ce o face benefică pentru sănătatea generală. Deficitul de alfa-tocoferol este frecvent la persoanele cu permeabilitate intestinală (intestin permeabil), un precursor al bolilor autoimune precum tiroidita Hashimoto.

Suplimentele acestei vitamine pot ajuta la restabilirea sănătății intestinale, a sănătății tiroidei și a bunăstării generale pentru persoanele cu boala Hashimoto. Proprietățile antioxidante ale vitaminei E ajută, de asemenea, la protejarea celulelor din organism de posibile daune cauzate de stresul oxidativ.

Vitamina E funcționează cel mai bine cu nutrienți minerali precum seleniul și iodul pentru efecte antioxidante optime în organism. Cercetările arată, de asemenea, că vitamina E este, de asemenea, benefică în atenuarea toxicității tiroidiene induse de iod.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel