Din cuprinsul articolului
Mare atenție la ce cumpărați! Cu siguranță mulți români își doresc să mănânce cât mai sănătos, însă, uneori, planurile pot fi date peste cap din cauza anumitor producători.
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopchi a trecut la cele veșnice pe 19 Octombrie, însă numele său râmâne la loc de cinste în domeniul alimentației din România, fiind cel care a început să vorbească despre nutriție.
Adevărul despre alimente. Este posibil să îți dai interesul să mănânci cât mai sănătos, însă eforturile tale pot fi în zahar din cauza unor producători, care „falsifică” alimentele.
Mâncărurile despre care crezi că sunt sănătoase în general, se pot transforma într-un real pericol din cauza aditivilor.
Orezul alb cu carne, cartofii prajiti, prajiturile si hamburgerii sunt doar cateva dintre alimentele pe care Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi ne-a sfatuit sa le evitam.
In cartea sa, „Noua ordine alimentara. Si noi ce mai mancam?”, prof. Mencinicopschi scria despre felul în care anumite alimente pot fi „falsificate”.
Laptele se „falsifica” prin adaugarea de apa, prin extragerea grasimilor si prin amestecul diferitelor tipuri de lapte.
De asemenea, unii producatori obisnuiesc sa mascheze defectele sau sa previna alterarea cu ajutorul conservantilor sau al substantelor de neutralizare.
In smantana se adauga, uneori, faina, gelatina, lapte batut, albus de ou si chiar creta sau gips, ne atentioneaza prof. Mencinicopschi.
„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe baza de grasimi hidrogenate, nocive pentru sanatate, obtinute din uleiuri vegetale sau din grasime de peste dezodorizata. Untul mai poate fi falsificat cu untura de porc sau seu de vita”, spunea fostul director al Institutului de Cercetari Alimentare.
Branzeturile sunt modificate prin inlocuirea proteinelor din lapte cu proteine de origine animala, adica praf din albus de ou, plasma sanguina, proteine vegetale din mazare, cereale sau soia. In miere poti gasi indulcitori, fie naturali, fie artificiali. De asemenea, mierea se ingroasa cu amidon, gelatina sau chiar cu clei de oase.
Te gandeai ca macar carnea nu poate fi contrafacuta? Te-ai inselat. Cand pregatesti o friptura la cuptor este posibil sa tii in mana carne dezosata mecanic.
Producatorii nu vor sa piarda nimic, asa ca ceea ce ramane pe oase dupa dezosarea manuala este recuperat prin procedee mecanice.
Numai ca aceasta carne are o valoare biologica si microbiologica scazuta, dupa spusele prof. dr. Mencinicopschi. Mai mult, carnea provenita de la un animal este adesea amestecata cu cea de la alt animal.
Cand cumperi carne de porc, gandeste-te ca s-ar putea sa aiba in ea si bucati provenind de la cal sau magar. Carnea tocata, dar si carnatii, salamul, mezelurile, sunt falsificate prin adaugarea de componente inferioare (sorici, tendoane, aditivi, soia, etc.), scrie GânduridinIerusalim.
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…