Din cuprinsul articolului
Medic: În România, „destul de multe CIROZE și HEPATITE”. Din păcate, stilul nostru de viață și hrana ne duc către boli tot mai grave. Iar când vine vorba de ficat…
În România, sunt tot mai multe cazuri de ciroză, de hepatite. Astfel de boli sunt grave și pentru că scade calitatea vieții pacienților diagnosticați cu așa ceva, dar și pentru că se poate ajunge la transplant.
Din păcate, pacienții ajung prea târziu…
Ciroza hepatică nu doare, astfel că pacientul nici nu știe că are probleme atât de grave.
Ciroza hepatica poate evolua asimptomatic pentru perioade de timp indelungat. Așadar, pacientul habar n-are de așa ceva.
Manifestarile clinice ale persoanelor cu ciroza devenind suparatoare in cazul modificarilor patologice extinse. Tabloul clinic al pacientilor cu ciroza hepatica este alcatuit in mod frecvent de o serie de simptome si manifestari reprezentate de:
Potrivit dr. Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică, există o creștere a numărului de ciroze.
„Momentan există o creștere a pacienților cu ciroze cu virus hepatitic B, C și D. Ca și ciroza alcoolică.
Bineînțeles că apariția vaccinurilor și mai nou a tratamentului anti-viral ne conferă speranțe că în viitor vom avea din ce în ce mai puține cazuri.
Deocamdată, în România sunt destul de multe infecții cu virus hepatitic, destul de multe ciroze. Ciroza în stadii terminale poate ajunge la transplant, dar reprezintă și unul din factorii de apariție al cancerului hepatic”, a declarat Dragoș Romanescu, pentru DC Medical.
Înainte de orice tratament, este nevoie de o consiliere psihologică a pacientului, a mai spus medicul,
„Astfel, pacientul trebuie să înțeleagă în ce constă tratamentul, la ce riscuri se supune dacă nu-l urmează și la ce complicații se supune dacă urmează tratamentul respectiv.
În cazul cirozei alcoolice, pacientul trebuie să facă dovada abstinenței până la șase luni ca să ajungă la un transplant.
Pacienții, deși au o viață cvasinormală, trebuie să știe că regimul lor de viață trebuie ușor limitat, controlat, fără excese”, a mai explicat dr. Dragoș Romanescu.
„Sunt proiecte la Institutul Clinic Fundeni și avem speranțe la rezultate bune. Există așa numitul transplant auxiliar, adică montarea provizorie a unui ficat nou și lăsarea celui vechi tumoral pe loc, în cazul metastazelor hepatice”, a mai explicat Dragoș Romanescu.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…