Din cuprinsul articolului
Nu tratați febra în orice situație! Febra este un simptom pe care de îndată vrem să îl combatem. Dar un studiu de ultimă oră atrage atenția asupra unui interval orar care ar trebui acordat febrei, înainte de a apela la antitermice.
Pacienţii cu febră de peste 38,5 grade Celsius ar trebui să îşi administreze medicamente antipiretice după circa şase ore de la creşterea temperaturii corporale, conform unui studiu efectuat recent de oameni de ştiinţă din China, citat de agenţia Xinhua.
Potrivit unei echipe de cercetători de la Institutul de Biochimie şi Biologie Celulară din Shanghai, care aparţine de Academia de Ştiinţe din China, febra ar ajuta la stimularea mecanismelor imunitare ale corpului în lupta cu infecţiile cauzate de agenţi patogeni.
Proteina Hsp90 din celulele imunitare poate fi stimulată când temperatura corporală depăşeşte 38,5 grade Celsius. Aceasta se va lega ulterior la membrana celulară şi se va asocia cu integrina alfa4 pentru a accelera accesul celulelor imunitare la locul infecţiei în vederea eliminării agentului patogen, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Immunity.
În cadrul studiului efectuat pe şoareci cu febră indusă de infecţii cu salmonela, cercetătorii au observat că distrugerea artificială a asocierii dintre Hsp90 şi alfa4 creşte în mod semnificativ rata mortalităţii în timpul infecţiei bacteriene, precizează Xinhua.
Temperatura normală a corpului variază de la 36,1 grade Celsius până la 37,2 grade Celsius. „Valorile normale ale temperaturii corpului depind de locul unde se măsoară. Dacă se măsoară la nivel axilar sau al tegumentului, în general, atunci temperatura normală se consideră între 35,5 și 37 de grade Celsius“, a explicat, pentru smartliving.ro, dr. Rareș Simu, specialist în alergologie și imunologie clinică.
Atunci când se măsoară la nivelul mucoaselor, limitele cresc cu 0,3-0,5 grade Celsius pentru cavitatea orală sau cu 0,5-0,7 grade Celsius pentru mucoasa rectală, conform medicului imunolog. În situația în care temperatura depășește limitele, dar nu mai mult de 0,5 grade Celsius, atunci vorbim despre subfebrilitate. Adulții au febră dacă temperatura corpului crește până la 38,4 grade Celsius. Aceasta se numește febră de grad scăzut. O febră de grad înalt apare atunci când temperatura corpului este de 39 de grade Celsius sau mai mare.
“Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru.
Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor de rutină. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.
Însă, convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute.
“În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu.
În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.
„Deși mulți pacienți se îngrijorează că febra în sine poate fi periculoasă, creșterile tranzitorii ușoare sau medii ale temperaturii până la 38-39 de grade Celsius, cauzate de majoritatea infecțiilor acute, sunt bine tolerate de adulții sănătoși,“ a adăugat dr Rareș Simu.
“Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.
“În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate şi în prospect.
Dacă febra continuă să crească, se recomandă alternarea paracetamolului cu ipubropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj. La febră mare, peste 40,5, foarte eficient este metamizolul (algocalmin). Acum s-a luat decizia să nu mai poată fi cumpărat fără prescripţie medicală, dar, în astfel de situaţii, eu îl recomand”, a completat pediatrul Rodica Nanu.
Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.
în general, se consideră că febra trebuie tratată la valori mai mari de 38,5-39 de grade Celsius, mai ales în cazul copilului mic, sub 3 ani. De asemenea, este indicat să se trateze febra în cazul pacienților cu risc crescut, inclusiv la adulții cu insuficiență cardiacă sau pulmonară sau cu demență.
Codul Numeric Personal (CNP) este un identificator unic atribuit fiecărei persoane născute sau rezidente în…
Alegeri prezidențiale. 14 candidați pe buletinul de vot. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi…
19 milioane de români sunt aşteptaţi, duminică, 24 noiembrie, la urne, în cele aproape 19.000…
La ce oră se închid secțiile de votare in cele aproape 19.000 de secții de…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, care sunt cele patru zodii…
Zi neagră pentru muzica românească! Marius Baţu, o legendă a muzicii folk, s-a stins din…