Din cuprinsul articolului
Imunitatea anti-COVID poate fi obținută prin două metode: infecție naturală, respectiv recuperare și, de asemenea, prin vaccinarea propriu-zisă cu serurile anti-COVID dezvoltate. Specialiștii în sănătate subliniază faptul că imunitatea obținută în mod natural, după vindecarea infecției, nu este la fel de bună precum cea obținută prin vaccinare.
Imunitatea obținută după recuperare ar putea persista pentru un timp mai scurt, spre deosebire de imunitatea oferită de seruri. Serurile oferă o protecție pentru aproximativ un an, în timp ce imunitatea naturală se reduce în timp.
De asemenea, persoanele care se infectează riscă o multitudine de complicații post-COVID și forme grave de boală, care necesită îngrijire medicală de specialitate.
În acest sens, un expert bulgar subliniază faptul că vaccinul este o metodă mult mai bună de a obține imunitate împotriva coronavirusului.
Dr. Asparuh Iliev, şeful Laboratorului pentru infecţii cerebrale din cadrul Universităţii din Berna, a subliniat că imunitatea dobândită după vindecarea de COVID-19 nu este cu siguranţă mai bună decât vaccinarea, scrie Rador.
„Există un nou studiu pe această temă. Imunitatea medie în toate coronavirusurile cunoscute durează între şase luni şi un an. Cu toate acestea, boala prezintă riscuri mari. Marea problemă din Bulgaria este procentul scăzut de vaccinaţi. Cu un număr similar de infecţii noi, în Elveţia, sunt raportate unu-două decese pe zi. În Bulgaria, în ultimele zile, acestea sunt în medie 30. Boala nu se va opri, iar la un moment dat, mă tem că sistemul va fi supraîncărcat. Ne vom confrunta cu o situaţie în care vor fi mulţi pacienţi. Este important ca statul să intervină mai devreme”, a subliniat Iliev.
Potrivit expertului, complicaţiile apărute după virus ar putea dura luni de zile.
„Nu este niciodată prea târziu pentru a ne vaccina. Urmează administrarea celei de-a treia doze, ceea ce reprezintă o regulă în privinţa vaccinurilor, nu este ceva atipic. O nouă vaccinare oferă o imunitate foarte bună pentru o perioadă de aproximativ un an”, a explicat specialistul.
Potrivit dr. Iliev, dozele de rapel nu reprezint o noutate, ci se impun în majoritatea vaccinurilor.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…