Din cuprinsul articolului
Imunitatea se menține printr-un stil de viață sănătos și nu cu ajutorul unor suplimente sau alimente minune. Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, ne-a explicat ce avem de făcut pentru un sistem imunitar puternic.
Doctorul Zilei: Multă lume este preocupată să știe ce trebuie să facă pentru a-și crește imunitatea organismului. Să pornim întâi cu definiția acesteia. Ce este de fapt, imunitatea?
Dr. Mihaela Posea: Imunitatea este starea organismului de a deveni rezistent în fața unei boli. Sistemul imun este format dintr-o serie de procese și structuri ale organismului cu rolul de a proteja împotriva bolilor.
El este format din sistemul imun înnăscut și din sistemul imun dobândit. Cel înnăscut, te protejează în general, nu împotriva unui virus anume sau a unei bacterii și este format din piele, acid gastric, enzime, mucus, chiar substanțe precum interleukina 1 sau interferon dar și reflexul de tuse.
Sistemul imun dobândit procesează și recunoaște „amenințarea” și „fabrică” anticorpi. După neutralizarea „amenințării” sistemul imun dobândit o va ține minte, iar data viitoare când se va întâlni din nou cu ea, va răspunde eficient.
Doctorul Zilei: Poate fi ea măsurată? Există analize care să o definească?
Dr. Mihaela Posea: Când organismul se confruntă cu o boală infecțioasă, există o modificare a numărului de limfocite sau de leucocite. Limfocitele de tip B atacă bacteriile și toxinele, iar limfocitele de tip T distrug celulele canceroase sau infectate cu viruși sau alți patogeni. Leucocitele identifică și elimină agentul patogen. Neutrofilele, eozinofilele, bazofilele sunt tipuri de leucocite.
Doctorul Zilei: Putem afla dacă organismul nostru se poate lupta cu coronavirusul?
Dr. Mihaela Posea: Nu avem cum să aflăm acest lucru. Cel mai bine este să prevenim, să nu fim puși în situația de a ne întreba dacă vom supraviețui infecției cu acest virus. E bine să stăm în casă dacă suntem în categoria persoanelor cu risc de a face infecții severe: diabet zaharat, astm bronșic, fumători, vârsta peste 65 de ani, boli de inimă, etc. Se cunoaște faptul că persoanele în vârsta au un sistem imunitar mai fragil.
Doctorul Zilei: Există alimente care ne cresc imunitatea?
Dr. Mihaela Posea: Nu avem alimente cu astfel de proprietăți minune însă putem ajuta corpul printr-un stil de viață sănătos, care să asigure organismului necesarul de vitamine și minerale, macronutrienți (grăsimi bune, proteine și glucide), cu ajutorul cărora organismul să își construiască ceea ce are nevoie pentru a se apăra. Putem găti mâncăruri cu multe legume și carne slabă, pește, ou sau brânzeturi slabe.
Asociem unei ciorbe de perișoare o felie de pâine integrală și/sau o porție de fructe, lângă un ostropel de pui punem o salată de primăvară. Este sezon de spanac, leurdă, ceapă verde, ridichi, salată verde, mărar, lobodă. Un astfel de regim alimentar aduce organismului tot ce are nevoie: vitamine, minerale, proteine, grăsimi bune, glucide (sau carbohidrați).
Avem însă și alimente cu un impact negativ asupra organismului nostru: produsele de tip fast food, sucurile îndulcite, produsele de la cofetărie sau cele asemănătoare, făcute în casă, carnea grasă sau alimentele prăjite. Produsele de acest fel aduc prea puține vitamine și minerale comparativ cu numărul de calorii pe care îl au, consumul lor zilnic ducând la creștere în greutate (obezitatea asociindu-se cu un sistem imun mai slăbit).
Doctorul Zilei: Există suplimente care cresc imunitatea?
Dr. Mihaela Posea: Nu, nu avem suplimente despre care să spunem că luând-le, ne-am aparat de orice boală (infecțioasă sau nu, de orice cancer). Eu recomand precauție în folosirea suplimentelor alimentare din următorul motiv: ele sunt aprobate de Ministerul Agriculturii, nu de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor medicale.
Medicamentele sunt aprobate în urma unor studii care durează ani de zile pentru a stabili ce boală tratează, ce doză este bună, ce interacțiuni au cu alte medicamente, ce efecte adverse apar, etc. Din păcate, suplimentele alimentare nu au aceleași reguli de punere pe piață ca și medicamentele.
Concluzie: Imunitatea nu se construiește peste noapte, nu se ia dintr-o pastilă!
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…