Sari la conținut

Medic: iată ce se întâmplă cu organismul tău după ce iei un antibiotic

Antibiotice
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Pericolele uriașe ale consumului de antibiotice

Consumul de antibiotice și rezistența antimicrobiană la oameni și animale sunt legate între ele, au constatat oamenii de știință citați de P.I. Midia/DPA.

Concluziile studiului arată că utilizarea acestor medicamente la bovine, porcine și găini este asociată cu rezistența la medicamente la om, în timp ce utilizarea antibioticelor la om este asociată cu rezistența antimicrobiană la animale.

Experții din întreaga lume sunt hotărâți să încetinească răspândirea acestui tip de rezistență, care se datorează parțial utilizării inutile a antibioticelor.

Rezistența antimicrobiană

Rezistența antimicrobiană apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții suferă mutații și nu mai răspund la medicamentele prescrise împotriva lor. Acest lucru îngreunează tratarea bolilor și crește riscul ca acestea să se răspândească, ducând la suferințe mai grave sau la deces.

Potrivit cercetătorilor, studiul evidențiază necesitatea urgentă a unui plan de combatere a răspândirii rezistenței la antimicrobiene, care să se concentreze pe dezvoltarea socială, pe reducerea sărăciei și pe introducerea unor reguli mai stricte privind utilizarea antibioticelor.

Pentru Kasim Allell, de la Institutul de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, care este autorul principal al studiului, această rezistență este o problemă complexă de abordat din cauza priorităților diferite ale numeroaselor părți interesate implicate.

El consideră că „o abordare interdisciplinară a monitorizării și controlului rezistenței antimicrobiene la diferite specii, și nu doar centrată pe om, trebuie să fie întreprinsă de factorii de decizie și de autoritățile din întreaga lume, de dragul unei planete mai sănătoase.”

Acest tip de rezistență reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea populației mondiale. Potrivit datelor, bacteriile rezistente au cauzat 1,27 milioane de decese în 2019.

Utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor (aceasta include și antiviralele și antifungicele) este un factor-cheie în răspândirea rezistenței antimicrobiene.

Cererea tot mai mare de alimente și produse de origine animală, precum și factorii socio-economici și de mediu complecși și interconectați, au influență, scrie Actualno.

Relația dintre utilizarea antibioticelor și nivelurile de rezistență antimicrobiană

În noul studiu, o echipă internațională de cercetători, inclusiv experți de la Institutul de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a analizat relația dintre utilizarea antibioticelor și nivelurile de rezistență antimicrobiană la oameni și la animalele destinate producției de alimente în perioada din jurul anului 2018, luând în considerare factorii de risc socio-economici, de sănătate și de mediu.

Constatările arată că utilizarea crescută a antibioticelor la animale duce la rate mai mari de rezistență la animalele crescute pentru producția de alimente. La fel ca și faptul că utilizarea mai mare a acestor medicamente de către oameni crește riscul apariției acestui tip de rezistență la aceștia.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că utilizarea crescută a antibioticelor la animale duce la un risc mai mare de rezistență antimicrobiană în cazul bolilor umane – identificate ca fiind o prioritate critică de către Organizația Mondială a Sănătății.

Consumul mai mare al acestor tipuri de medicamente la oameni crește, la rândul său, posibilitatea apariției acestei rezistențe la animale. În ciuda utilizării reduse a antibioticelor în țările cu venituri mici și medii, în special în Asia (cum ar fi Bangladesh, China și India), nivelurile de rezistență antimicrobiană la animalele destinate consumului uman sunt cele mai ridicate.

Consumul acestor medicamente poate fi un factor de risc

Acest fapt sugerează că consumul acestor medicamente poate fi un factor de risc secundar pentru răspândirea rezistenței în anumite părți ale lumii, spun cercetătorii.

Factorii socioeconomici, cum ar fi inegalitatea economică sau mortalitatea cauzată de practici de igienă necorespunzătoare sau de probleme cardiace, cresc, de asemenea, nivelurile de rezistență antimicrobiană la om.

„Această corelație între utilizarea antibioticelor și rezistența la oameni și la animale, stabilită de studiul nostru, oferă noi oportunități de reducere a acestei rezistențe”, spune Leith Jacob de la London Institute of Hygiene and Tropical Medicine, care s-a numărat printre autorii studiului. El spune că sunt necesare politici și reglementări naționale mai stricte privind utilizarea și prescrierea antibioticelor la animale și la oameni.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel