Sari la conținut

Medic: ”Hepatita poate evolua ani de zile fără simptome. Mulți pacienți vin deja cu cancere hepatice”

ficat uman

România ocupă unul din primele locuri din Europa la numărul de bolnavi de hepatită. Între 5 și 7% din populație e infectată cu virus C. Și la virusul B stăm prost. Chiar dacă îmbolnăvirile cu virusurile hepatitice sunt pe o pantă descendentă tot rămânem pe primele locuri din UE.
Mariana Mihăilă, medic la Spitalul Clinic Fundeni explică faptul că din momentul în care mă infectez cu virus hepatitic și până în momentul în care încep să mă simt rău trec luni sau ani de zile.
“Depinde de reactivitatea fiecărui organism. Sunt bolnavi infectați probabil în copilărie care până în starea de adult nu știu că au fost bolnavi, alții vin direct cu cancere hepatice fără să fi știut în viața lor că au avut o hepatită. Alții parcurg un interval scurt de timp din momentul infectării vă dau un exemplu din momentul efectuării unui tratament stomatologic sau după o manichiură necorespunzătoare în câteva luni poate face boala acută de hepatită”.

Analiza care îți arată că ceva e în neregulă

Analiza care îmi arată că e ceva în neregulă cu ficatul meu sunt de fapt două:transaminazele serice: AST-ul ALD-ul. “Dar uneori, acestea sunt perfect normale. Și, de fapt, starea de infecțiozitate o vedem testând marcării de hepatită. Marcării pentru virus B și virus C. Ce ce vreau să spun și o spun des, ori de câte ori am ocazia, este că ar fi bine ca toată populația adultă a României să se vaccineze împotriva virusului B. Copiii născuți în România după 1995 sunt vaccinați în maternitate. Vaccinarea împotriva hepatitei B este o vaccinare obligatorie. Numai că toată populația născută anterior lui 1995 nu e vaccinată. Și acest lucru ne protejează pe fiecare dintre noi vorbim pe șleau de cancerul hepatic pe care îl poarte da infecția cu virus hepatitic B”.

Infecția cu virus B poate să producă ciroză și cancer după mai mulți ani de la infecție fără să fi trecut, aparent, clinic printr-o hepatită. Pacientul poate să nu știe că a fost vreodată infectat și să se trezească într-o stare extrem de gravă. Într-o stare terminală de boală. „Acesta e un lucru pe care eu îl spun tuturor familiilor care au pacienți infectați cu virus B”.

„În special, în cupluri să se vaccineze. Pentru că ne asigură protecție. Vaccinul se găsește în toate farmaciile și poate fi făcut la medicul de familie”.
Există și o schemă de vaccinare. Depinde cât de repede dorim să avem anticorpii. Schema corectă este 016, se poate face și vaccinare rapidă 013, cifrele reprezentând lunile de la prima vaccinare.

Cum se transmite hepatita cu virus B

„Și la virusul hepatitic B stăm prost pentru că introducerea vaccinării obligatorii la copii abia în 1995 a lăsat toată populația anterior născută descoperită. În Europa practic nu mai există infecții cu virus B. Toți sunt vaccinați. Știu că există tot felul de campanii antivaccinare dar la virusul B nici părinții nu cred că pot spune nu”.

Trebuie spus din capul locului că virusul B este cel mai infectatnt virus. „Este mai infectant și decât virusul care produce HIV. Se transmite în cuplu, heterosexual, se transmite mult mai mult în relațiile homosexuale, foarte ușor la consumatorii de droguri intravenoase. Și din păcate în continuare prin produți de sânge nu netestați pentru că acum nu mai există situația aceasta, dar din păcate există o perioadă care se numește fereastră imunologică și care reprezintă perioada de timp de la momentul infectării până la momentul în care organismul infectat produce anticorpii sau se detecetează antigenmul virusului B în sânge. E o periadă delicată în care un pacient infectat poate deveni infectant la rândul lui. Fereastra imunologică este între 2 și 6 luni de la momentul contactului”.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel