Din cuprinsul articolului
Cauze de Alzheimer. În ultimul timp, tot mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din alimentație crezând că vegetalele ar fi secretul tinereții. Nimic mai greșit, spun experții, mai ales că lipsa unei anumite vitamine care se găsește, în special, în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer.
”Exista o vitamină, B12 care se găsește și în vegetale dar trebuie să consumăm cantități foarte mari ca să asigurăm aportul zilnic necesar, al cărei deficit favorizează apariția demenței de tip Alzheiemer și a altor boli neuronale, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din dietă, ci să avem o dietă echilibrată.
Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.
Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este o vitamină esențială de care organismul dumneavoastră are nevoie, dar nu o poate produce singur. Se găsește, în mod natural, în produsele de origine animală, dar se adaugă și la anumite alimente și este disponibil ca supliment oral.
Vitamina B12 are multe roluri în organism. Susține funcția normală a celulelor nervoase și este necesară pentru formarea de celule roșii din sânge și pentru sinteza ADN-ului.
Pentru majoritatea adulților, aportul zilnic recomandat este de 2,4 mcg, deși este mai mare pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Deficitul de vitamina B12 a fost asociat cu pierderea memoriei, în special la adulții în vârstă. Vitamina B12 poate juca un rol în prevenirea atrofiei creierului adesea asociată cu pierderea memoriei sau demență.
Un studiu efectuat la persoanele cu demență în stadiu incipient a arătat că o combinație de vitamina B12 și suplimente de acizi grași omega-3 a încetinit declinul mental.
Un alt studiu a constatat că și nivelurile ușor scăzute de vitamina B12 pot contribui la o performanță slabă a memoriei. Prin urmare, suplimentarea cu această vitamină poate îmbunătăți memoria, chiar și în absența unei deficiențe diagnosticate clinic.
Deficitul de vitamina B12 (cobalamină), poate avea o serie de manifestări și simptome variate, deoarece această vitamină are un rol important în funcționarea normală a sistemului nervos, formarea globulelor roșii și alte procese metabolice. Manifestările pot varia în funcție de gravitatea și durata deficienței. Iată câteva simptome comune ale lipsei de vitamina B12:
Este important de menționat că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, deci este esențial să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic corect. Dacă suspectezi că ai un deficit de vitamina B12, medicul poate solicita teste de sânge pentru a evalua nivelurile de B12 din organism și poate recomanda tratament adecvat, inclusiv suplimente sau modificări ale dietei.
Mai multe grupuri de persoane sunt predispuse să dezvolte deficit de vitamina B12 din diverse motive. Aceste grupuri includ:
Este important ca persoanele din aceste grupuri să fie conștiente de riscul potențial de deficit de B12 și să fie atente la simptomele asociate. Dacă fac parte dintr-unul dintre aceste grupuri sau au factori de risc, consultarea cu medicul și, eventual, teste de sânge pentru nivelul de B12 pot fi recomandate pentru a monitoriza și preveni deficiența.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…