Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință au dezvăluit că un fruct delicios ar putea ajuta la combaterea demenței și a depresiei atunci când este consumat zilnic.
Cercetările din America au descoperit că atunci când consumăm zilnic de căpșuni timp de 12 săptămâni se îmbunătățește starea de spirit, se reduc problemele legate de memorie și scad simptomele depresive la adulții de vârstă mijlocie supraponderali. Cercetătorii speră că studiul lor ar putea ajuta la prevenirea demenței.
Profesorul Robert Krikorian, de la Centrul Academic de Sănătate de la Universitatea din Cincinnati, Ohio, a declarat:
„Demența este un termen general care include multe boli diferite, toate fără remedii. Nu este clar când sau dacă va fi disponibilă o terapie eficientă; prevenirea și atenuarea prin alegeri alimentare și stil de viață este în prezent cea mai bună abordare pe care o avem.”
Studiul, publicat în revista Nutrients, a fost „dublu-orb”. Acesta a randomizat un studiu controlat care a inclus cinci bărbați și 25 de femei.
Un grup a primit o pudră de căpșuni preparată din fructe întregi care fuseseră deshidratate, liofilizate și măcinate. Al doilea grup a primit pulberea de control care a fost concepută pentru a avea același aspect, gust și încărcătură de carbohidrați ca și pulberea de căpșuni.
Porțiile zilnice au fost sigilate în pachete, fiecare conținând 13 grame de pudră de căpșuni. Acesta a fost echivalentul cu aproximativ o cană de căpșuni.
După 12 săptămâni, participanților li s-a dat praful de căpșuni din fructe întregi a făcut mai puține „erori de intruziune” atunci când au efectuat o sarcină de învățare a listei de cuvinte. În plus, participanții cărora li s-a administrat praful de căpșuni întreg de fructe au raportat niveluri mai scăzute de simptome depresive.
Prof. Krikorian a adăugat: „Descoperirile noastre pot fi probabil atribuite acțiunilor antiinflamatorii ale antocianilor găsite în căpșuni. Am vrut să lucrăm cu o populație de vârstă mijlocie, supraponderală, deoarece demența este o afecțiune despre care se crede că se dezvoltă pe o perioadă de decenii.
În plus, inflamația este probabil un factor care contribuie la tulburările metabolice, cum ar fi obezitatea, pre-diabetul și diabetul de tip 2.”
Căpșunile sunt importante pentru menținerea unei diete sănătoase, deoarece oferă 100% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C într-o singură porție de o ceașcă. Conțin, de asemenea, nutrienți sănătoși pentru inimă, cum ar fi acid folic, potasiu, fibre, fitosteroli și polifenoli.
Chris Christian, vicepreședinte senior la California Strawberry Commission, a declarat:
„Suntem încântați de aceste descoperiri și de viitorul cercetării polifenolilor. Legătura dintre consumul de căpșuni și sănătatea creierului a fost bine explorată atât în studii clinice, cât și pe populație.
„De exemplu, căpșunile și pelargonidina, o substanță biochimică găsită în principal în căpșuni, au fost asociate cu un risc redus de demență Alzheimer în studiile efectuate la Universitatea Rush. Și, studii observaționale pe termen lung, inclusiv Studiul Profesionaților din Sănătate și Studiul Sănătății Asistentelor, au descoperit că consumatorii de căpșuni aveau rate mai scăzute de declin cognitiv.”
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…