Din cuprinsul articolului
Ficatul gras dă dureri de spate. Ficatul gras, cunoscut și sub denumirea de steatoză hepatică, este o afecțiune în care se acumulează excesiv grăsime în celulele hepatice (hepatocite).
Acesta este un fenomen comun și poate fi clasificat în două forme principale:
Cauzele ficatului gras non-alcoolic sunt diverse și pot include obezitatea, diabetul, rezistența la insulină, nivelurile ridicate de grăsimi în sânge (dislipidemie) și stilul de viață nesănătos. Factori precum predispoziția genetică și dieta pot juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni.
În stadiile incipiente, ficatul gras poate fi asimptomatic și poate fi diagnosticat în urma testelor de sânge sau a testelor de imagistică medicală, precum ultrasunetele sau tomografia computerizată (CT).
„Ficatul gras dă dureri de spate, în regiunea din spatele omoplatului drept, în zona toraco-scalpulară, îți dă dureri de ceafă care se prelungesc până pe umărul drept, îți dă acea senzație de plenitudine sub partea dreaptă a coastelor. Oamenii, în general, simt că este ceva mărit acolo, că nu se simt confortabil. într-adevăr, ficatul gras este un ficat crescut în dimensiuni foarte mult, iar lucrul la care oamenii nu se gândesc foarte mult este că un ficat gras influențează metabolismul tiroidei, pentru că hormonii tiroidieni T3, T4 sunt parte dintr-un metabolism care este activat de ficat”, a explicat dr. Răzvan Vintilescu, medic de familie, în județul Giurgiu, pe Tik Tok.
Alte simptome ale ficatului gras pot include:
Tratamentul ficatului gras se concentrează pe modificări ale stilului de viață și pe gestionarea factorilor de risc, precum și pe controlul afecțiunilor asociate, cum ar fi obezitatea, diabetul sau dislipidemia. În majoritatea cazurilor, modificările stilului de viață pot ajuta la reversibilitatea sau gestionarea ficatului gras. Aceste modificări includ:
În multe cazuri, modificările stilului de viață pot îmbunătăți starea ficatului gras. Cu toate acestea, durata exactă pentru eliminarea grăsimilor hepatice poate varia în funcție de fiecare individ și de gravitatea afecțiunii hepatice. Pentru unele persoane, modificările stilului de viață pot fi suficiente pentru a reduce sau elimina acumularea excesivă de grăsime în ficat, în timp ce altele pot necesita un tratament și o monitorizare continuă pentru a preveni evoluția către forme mai grave de boală hepatică.
În condițiile în care aerul este din ce în ce mai încărcat cu alergeni, foarte…
Corpul trebuie purificat la intervale regulate pentru a se bucura de sănătate, deoarece, la fel…
Părintele Calistrat, de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași, a ajuns faimos pe rețelele de socializare…
Mariana Cojocaru a venit cu o atenționare puternică pentru un semn zodiacal. Plantele se află…
Regina Camilla a tras un semnal de alarmă pe 5 noiembrie, după ce Palatul Buckingham…
Au trecut 2024 de ani de când Iisus a venit în lume și a împărțit…