Categories: Stil de viaţă

Medic estetician: ”O operație estetică este o decizie importantă și nu este o rușine să renunțați dacă nu sunteți siguri că e ceva ce vă doriți cu adevărat”

Numeroase studii vorbesc despre avantajele psihologice pe care le are o operatie estetica, despre rolul sau in imbunatatirea increderii, a iubirii si respectului de sine. De putine ori se vorbeste, insa, despre ce inseamna aceste comportamente anxiose, depresive, ce le-a cauzat ori ce presupun. Subiectul este unul intim, personal, dar unul de care nu doar cei din jur ar trebui sa fie constienti, ci si medicul estetician.

O operatie ce nu este necesara, precum o rinoplastie, poate fi acceptata de un medic din dorinta de a respecta cererile pacientului, insa asupra acestuia poate avea efecte nocive pe termen lung, caci depresia, anxietatea, pot fi canalizate in aspectul fizic.

“Schimbarea aspectului poate ajuta semnificativ, in momentul ajungerii la rezultatul final, dar pana la obtinerea sa, o persoana predispusa la depresii se va confrunta si cu cea postoperatorie. In functie de procedura aleasa, va exista o perioada mai scurta sau mai lunga de timp in care zona operata va avea un aspect umflat, vanat, va fi bandajat si desigur, vor exista restrictii. Toate acestea pot fi o presiune prea mare asupra persoanei respective si mai ales un moment de constientizare a faptului ca a facut o greseala, ca nu isi dorea acest lucru”, afirma Dr. Silvia Stanculescu, Medic Specialist Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva.

Un pas important il reprezinta chiar prima consultatie. Anxietatea poate fi usor de recunoscut la pacientii care nu sunt foarte siguri de ceea ce vor. Isi doresc o schimbare, sunt nemultumiti de aspectul lor, de ei ca oameni, de imaginea lor si relatiile pe care o au cu cei din jur. Se observa frustrari pe care le concentreaza in aspectul exterior, dar care pot ascunde conflicte interioare.

Un alt pas in detectarea unui pacient care se confrunta cu probleme este de a discuta istoricul medical. Aici este nevoie de sinceritatea pacientului, in cazul persoanelor care au urmat un tratament medicamentos care sa contina antidepresive. Daca aceasta informatie este dezvaluita, este la latitudinea medicului daca il va considera un impediment sau nu.

Un studiu restrans condus de Societatea Americana a Chirurgilor Plasticieni (ASPS) a analizat 362 de pacienti, programati pentru proceduri cosmetice. Inainte de operatie, 61 dintre pacienti (17%) luau un anumit tip de antidepresiv. La 6 luni dupa operatie, numarul pacientilor a scazut la 42, procentul crescand cu 31%. In privinta rezultatelor finale, 98% dintre pacienti au raportat o foarte mare imbunatatire in privinta increderii de sine.

“Procesul dinaintea unei operatii ajuta pacientii prin diferite etape, de exemplu prin modelarea virtuala a rezultatului final, oferindu-le totodata timp de gandire. Nu este ceva rusinos sa renuntati daca va dati seama ca operatia nu este ceva ce va doriti cu adevarat ori daca simtiti ca aveti nevoie de mai mult timp pentru a rezolva anumite probleme interioare, pentru a va asigura, inainte de a face o decizie atat de importanta, ca este ceea ce va doriti”, mai afirma Dr. Silvia Stanculescu.

Imaginea ajuta si poate fi un punct esential de plecare in depasirea depresiei, prin trecerea intr-o alta etapa a vietii si, asa cum au numit-o multi specialisti de-a lungul timpului, la un nou eu (new me – engl), insa problemele care au cauzat depresia, daca nu sunt intelese si depasite, vor reveni.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

8 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

38 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: