Din cuprinsul articolului
Doctor Ionela Baciu este Medic Specialist Endocrinolog la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon”, Asistent Universitar Disciplina Endocrinologie în cadrul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, Medic în cadrul Clinicii ProVita și Doctor în Medicină.
În cadrul unui interviu acordat revistei Galenus, doamna doctor Ionela Baciu ne explică de diabetul zaharat a prin amploare mai ales în rândul tinerilor, dar și factorii principali care contribuie la apariția diabetului zaharat.
„Deşi pancreasul este tot o glandă, cel puţin parţial endocrină, şi insulina un hormon, în România, spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări, există o specialitate separată care se ocupă de diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat, şi asta poate tocmai din cauza numărului de pacienţi.
Numărul mare de cazuri noi de diabet zaharat, inclusiv din rândul tinerilor, este determinat în principal de factorii de mediu – creşterea incidenţei obezităţii, inclusiv la populația tânără, reducerea timpului pe care copiii şi tinerii şi-l petrec în aer liber făcând mişcare, acesta fiind apanajul vieţii sedentare pe care o duc adesea copiii noştri, la fel ca şi noi, care adesea nu suntem un bun exemplu.”
„Alimentaţia hipercalorică şi dezorganizată, asociată cu lipsa adesea a oricărei forme de mişcare, reprezintă principala cauză a apariţiei diabetului la orice vârstă.
Dulciurile, prin aportul caloric excesiv pe care îl au, mai ales atunci când sunt mâncate în exces, duc la apariţia obezităţii, a insulino-rezistenţei şi, secundar, a diabetului zaharat.
Vedem adesea pe stradă sau în supermarketuri părinţi care au coşurile pline de alimente şi sucuri hipercalorice şi care lângă ei au copii care stau cu tableta sau telefonul în mână.
Ar fi mai simplu ca aceştia să îşi facă mai atent lista de cumpărături şi să îşi îndrume copiii spre un sport, măcar de două ori pe săptămână. Din păcate, încă vedem părinţi care vin să ne solicite scutire de la ora de sport, motivând faptul că celui mic îi e greu sau profesorul este prea sever sau ora prea devreme, fără să ţină cont de impactul pe termen lung asupra sănătăţii copilului.
Un copil trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, dar echilibrată, cu toate principiile nutriţiei în compoziţie. Avem nevoie de legume şi fructe în alimentaţia noastră, exact cum avem nevoie de proteine, dar şi de grăsimi, chiar dacă în cantitate mai mică. Dulciurile nu pot fi interzise în meniul celor mici, o porţie de ciocolată sau o îngheţată, ideal făcute în casă, sunt chiar indicate pentru copiii normoponderali, care adesea fac şi un sport.
Problema este la copiii obezi, la care dulciurile nu pot fi date zilnic şi pe care îi vedem adesea cu bunici care, atunci când părinţii nu sunt atenţi, îi recompensează pe cei mici cu diverse bonusuri hipercalorice.”
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…
În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…
Un studiu realizat de un grup de cercetători chinezi sugerează că utilizarea reţelelor sociale ar…
Potrivit studiilor, condiţiile meteorologice influențează în mod direct sănătatea oaselor și a mușchilor, însă nu…