Prof. Univ. Dr. Eduard Circo de la Universitatea „Ovidius” din Constanta, este medic primar endocrinolog si doctor in stiinte medicale, membru fondator si presedinte executiv al Asociatiei de Endocrinologie Clinica din Romania si face parte din conducerea societatii medicale „Grupul Roman de Studiu si Terapie a Obezitatii” – GROSTO.
Slab sau Gras: Multe persoane care au kilograme in plus spun ca problemele li se trag de la tiroida. Cum comentati aceste afirmatii?
Prof. Univ. Dr. Eduard Circo: Aceasta regretabila confuzie care persista in randul publicului larg este o problema istorica. La inceputul endocrinologiei s-a facut o corelatie intre excesul ponderal si patologia tiroidiana, care domina tabloul clinic, asta si pentru faptul ca tiroida este in partea anterioara a gatului, poti sa o si vezi cu ochiul liber daca e marita sau poti sa o palpezi.
Cu alte cuvinte, este mai abordabila decat glandele ascunse, cum e hipofiza, suprarenala, ovarele. Atunci s-a observat ca, in general, pacientii cu hipotiroidism, cu deficit functional, prezinta o relativa crestere in greutate.
Hipotiroidia are o incidenta estimata de 1-2% din populatie. Ea poate sa apara la orice varsta, fiind mai intalnita la persoanele de peste 65 de ani, cu o usoara diferenta intre femei si barbati.
Astfel, datele arata ca femeile care au trecut de acest prag de varsta au un risc de 10%, pe cand barbatii − de 6%. De asemenea, hipotiroidia poate aparea la femeile insarcinate. In cazul lor, incidenta este de 2,5%, a explicat medicul pentru estisantos.com
Cat de mult se poate ingrasa o persoana care are o disfunctionalitate a glandei tiroide?
Mi-e teama ca nu se poate ingrasa prea mult. Acea crestere relativa in greutate de care am vorbit anterior se face in special in contul retentiei de apa, nu a castigului de masa adipoasa.
In absenta hormonilor tiroidieni, caci asta presupune hipotiroidia, se realizeaza, ca urmare a unor modificari la nivelul tesuturilor, o retentie crescuta de fluide, care creeaza un aspect de umflat si poate da senzatia de ingrasare.
Aceasta ingrasare insa nu este reala. Ceea ce e important de inteles este ca, in hipotiroidie, in lipsa unui tratament adecvat, viata pacientului este serios pusa in pericol, iar asta ar trebui sa constituie principala preocupare, nu chestiunea cu ingrasatul.
Detaliati, va rog.
Atunci cand deficitul de hromoni tiroidieni este marcant, 75% din tiroida nu mai functioneaza, este blocata sau e absenta etc. – cauzele sunt diverse –, atunci manifestarile capata o amploare majora si avem ceea ce, in termeni medicali, se numeste mixedem.
E forma grava a hipotiroidiei. In acel moment, pacientul are modificari generale care sunt evidente: fata este rotunjita si puhava, tegumentele sunt ingrosate si infiltrate, uscate, reci si descuamate, mimica e saraca, nasul si buzele sunt ingrosate, parul e rar si subtire, la fel si sprancenele, unghiile sunt subtiri si sfaramicioase.
Mai mult, starea lui psihica este profund alterata, are tulburari de memorie, de atentie si dificultati de concentrare, adoarme in scaun, se misca greu, vorbeste greu.
Are tot felul de alte modificari metabolice, ii cresc nivelurile de colesterol si trigliceride in sange, inima ii bate rar, apar tulburari respiratorii, are retentie de lichid in pleura, in pericard – foita din jurul inimii –, la nivelul articulatiilor, in abdomen. Toate acestea sunt amenintatoare de viata.
Intelegem ca forma grava a hipotiroidiei este foarte periculoasa. Despre forma usoara ce ne puteti spune? Poate aceasta favoriza castigul ponderal, dat fiind faptul ca incetineste metabolismul?
O hipotiroidie usoara poate sa faca o persoana slaba sau o persoana grasa, iar problema principala care se pune este uzura organelor, si nu neaparat cresterea in greutate. Afectarea sistemului nervos si a aparatului cardiovascular este mai importanta decat castigul de masa grasa.
E adevarat, procesele metabolice sunt putin afectate, in sensul ca arderile scad mai mult sau mai putin in intensitate.
Apare un hipocatabolism, dar asta nu inseamna neaparat ca e favorizata marirea celulelor grase. Un pacient cu hipotiroidie are tulburari digestive, are tulburari de gust… Sa stiti ca nu sunt rare cazurile in care pacientii cu hipotiroidie devin anorexici.
„Retentia de apa in hipotiroidie este cauzata de acumularea excesiva a unor substante numite mucopolizaharide hidrofile in stratul mijlociu al pielii, numit derm. ”
Scade pofta de mancare atat de mult?
Da, scade. Omul are o suferinta. Suferinta este a intregului organism. Tubul lui digestiv face constipatie, are frecvente indigestii, are o uscaciune deranjanta a limbii, a mucoasei digestive, a gurii, are deseori micoze pe limba.
Drept urmare, nu prea ii arde lui sa manance. Castigul ponderal semnificativ nu are nimic de-a face cu tiroida. Persoanele care iau mult in greutate cel mai probabil mananca mult pe fondul unor tulburari ale centrului apetitului, al unor obiceiuri nesanatoase cultivate in copilarie sau, in context psiho-emotional, fac brusc modificari de comportament alimentar, cu bulimie.
Altele se regasesc sau isi combat depresia sau anxietatile mancand. E o gama larga de cauze care poate determina cresterea in greutate, iar multi se absolva de la efortul de a renunta la anumite alimente si de a-si schimba modul de viata, dand vina pe „glanda”.
Cat de des va confruntati cu aceasta scuza?
Mai des decat mi-as fi dorit. Multe persoane care prezinta obezitate nutritionala o folosesc pentru a-si justifica situatia. Mai grav este ca obezitatea afecteaza tiroida, ii perturba activitatea.
Celulele grase sunt celule endocrine, printre altele. Adipocitele, celulele grase, au capacitatea de a modifica structuri hormonale.
Ele contin niste enzime pe suprafata lor care, in contact cu un anumit hormon secretat de glandele suprarenale, de gonade, ovare sau testicule, isi pot modifica structura si se transforma in hormon de tip feminin, care este receptionat in tiroida.
In felul acesta, obezitatea poate duce la modificarea structurii tiroidei, iar, in timp, la nodularizare, aparitia chisturilor, a maririi in volum a acesteia. Si aceasta este doar o parte a mecanismului prin care obezitatea tulbura activitatea sistemului endocrin.
Asadar, obezitatea creeaza probleme tiroidei…
Da, in aceasta atat de discutata corelatie hipotiroidie – obezitate, mai degraba inversul este valabil. Foarte multe persoane de o anumita varsta, in special de varsta a doua, dar mai ales a treia, cu vechi obezitati evoluate, prezinta modificari structurale tiroidiene.
Sigur, unele sunt si cu modificari functionale, altele nu. Evident, daca pacientul are obezitate, dar are si o patologie mostenita familial, genetica, lucrurile se potenteaza, se insumeaza.
„Hipotiroidia afecteaza mai des femeile decat barbatii, deoarece hormonii tiroidieni sunt sensibili la fluctuatiile hormonale date de sarcina si de menopauza.”
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…