Din cuprinsul articolului
Dietele pot încetini metabolismul, iar cantitatea de grăsime să devină mai mare ulterior. Acest lucru se întâmplă cu atât mai mult în cazul în care dietele ajung să fie repetate, a explicat dr. Mihaela Bilic, pe un cont de socializare.
În diete se mănâncă puțin, corpul învață să „cheltuiască” mai puțin, apoi metabolismul revine cu greu la normal, subliniază dr. Bilic. Astfel, este esențial ca aceste detalii să fie luate în calcul de cei care vor să dea jos unele kilograme.
Dr. Bilic: Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul

„Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul. Paradoxal, cu cât mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor repetate nu este urmată de revenirea la normal a arderilor.
Un aport alimentar sub 1.000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie diminuat cu 30-50%. Regimul hipocaloric are inițial rezultate, însă după un timp același aport mic de calorii va fi necesar pentru menținere, nu pentru slăbit!”, a explicat Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ce se întâmplă, când ținem o dietă?
După câteva episoade de slăbit-îngrășat, potrivit medicului, se duce și țesutul adipos, dar și cel muscular. Astfel, după diferite episoade de pierdere în greutate, compoziția corporală se modifică în rău.
„După câteva episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă avem același număr de kilograme pe cântar, compoziția corporală se modifică în rău: cantitatea de grăsime din organism va fi mai mare, iar metabolismul va fi încetinit corespunzător”, a precizat ea.
Recomandări alimentare care pot influența rata metabolică, unele dintre ele fiind ușor de digerat, dar și ușor de transformat în energie sau depozite de grăsime.
Proteinele care se digeră cel mai greu sunt cele din pește, ouă și carne, iar – potrivit nutriționistului – organismul cheltuiește pentru metabolizarea lor cu 25% mai multă energie.
Pentru stimularea metabolismului, Mihaela Bilic recomandă consumul de alimente și băuturi calde sau reci, proteine la fiecare masă și evitarea de făinoase.
Condimentele iuți accelerează și ele metabolismul, iar cafeina – la rândul ei – stimulează digestia și accelerează metabolismul, conchide medicul specialist.