Din cuprinsul articolului
Medic diabetolog: Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru diabetici, cum se prepară și cum se consumă aceste ceaiuri, explică doctorul Daniela Petrache.
Medicul diabetolog Daniela Petrache a explicat într-o înregistrare video realizată pe canalul său de YouTube care sunt cele mai bune ceaiuri pentru pacienții diagnosticați cu diabet.
Pe lângă hidratare corespunzătoare, ceaiurile mai au și o serie de beneficii, condiția fiind să fie consumate fără a fi îndulcite.
Ceaiul verde
Unul dintre ceaiurile indicate pentru diabetici este ceaiul verde. Potrivit medicului Daniela Petrache, planta de ceai verde are câteva beneficii importante în diabet.
În primul rând, oferă energie, datorită cofeinei pe care o conține (mai puțin decât cafeaua). De asemenea, protejează împotriva complicațiilor sau a riscurilor pentru sănătate cauzate de boala diabetului.
Această protecție se datorează concentrației mari de antioxidanți. Totodată, unele studii sugerează că ceaiul verde poate preveni diabetul de tip 2 și obezitatea. Acest ceai este util și în cazul diabetului deja instalat.
Polifenolii pe care îi conține reduc stresul oxidativ, dilată arterele, scad tensiunea arterială și colesterolul. Totodată, împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Risc mai scăzut de mortalitate
Consumul de ceai verde a fost asociat un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele și din bolile cardiovasculare. Scăderea tensiunii arteriale și a greutății corporale cresc sensibilitatea la insulină și reduc nivelurile zahărului din sânge.
Catechinele din ceaiul verde reduc digestia și absorbția carbohdiraților și implicit efectele rezistenței la insulină.
Mai mult decât atât, diferite studii au arătat că persoanele care consumă frecvent ceai verde au un sistem imunitar mult mai sănătos.
Ceaiul negru
Preparat tot din planta de ceai verde, ceaiul negru are metoda de procesare diferită. Are mai puțin antioxidanți decât ceaiul verde, dar în ceea ce privește efectele sale în diabet, este important de știut că ajută la reducerea rezistenței la insulină.
Ceaiul negru acționează în mod similar medicamentelor folosite în diabetul de tip 2.
Mai precis, blochează enzimele care transformă amidonul în glucoză. Totodată, încetinește absorția zahărului în intestin.
Potrivit unui studiu recent apărut în „British Medical Journal”, țările cu un consum ridicat de ceai negru au cele mai mici rate de diabet de tip 2. Pe primele locuri se află Irlanda, Anglia și Turcia.
În aceste țări, consumul mediu este de 2 litri de ceai negru pe săptămână, per capita.
Ceaiul de mușețel
„Ceaiul de mușețel vă poate ajuta să dormiți mai bine. O noapte fără somn dezechilibrează foarte mult un pacient cu diabet zaharat, de aceea consumul acestui ceai este atât de benefic”, spune medicul.
De altfel, un studiu din 2015 a arătat că ceaiul de mușețel scade semnnificativ concentrația de hemoglobina glicozilată, insulina din sânge, colesterolul total, colesterolul LDL și trigliceridele.
Din aceste motive, ar putea ajuta controlul glicemici și profilul lipidelor la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Ceaiul de mușețel mai are o contribuție importantă în diabet.
Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir ajută la reducerea glicemiei de dimineață, explică medicul diabetolog. Ghimbirul ajută la reducerea glicemiei prin inhibarea enzimelor implicate în procesul de metabolizare a glucidelor.
De asemenea, ghimbirul crește sensibilitatea la insulină.
Ceaiul de hibiscus
Ceaiul de hibiscus ajută atât la reglarea glicemiei, cât și la alte afecțiuni. De aceea, consumul a două căni de ceai de hibiscus zilnic este extrem de benefic pentru pacienții diagnosticați cu diabet zaharat.
De asemenea, este o băutură bogată în antioxidanți, compuși care ne apără de stresul oxidativ celular. Contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge și poate preveni diabetul.
Potrivit unui studiu realizat în 2014, hibiscusul conține compuși care pot reface sensibilitatea la insulină la nivel celular. Această plantă este deoseori recomandată persoanelor cu boli cardiovasculare.
De aceea o găsim în multe formule de ceai pentru hipertensiune arterială. Prin faptul că scade tensiunea arterială, previne complicațiile cardiovasculare care pot apărea în cazul unui diabetic.
Ceaiul de mentă
„Introducerea ceaiului de mentă în rutina zilnică vă ajută să vă relaxați. În cazul persoanelor cu diabet zaharat tip 2, consumul de ceai de mentă ajută la reducerea nivelului de stres și, o dată cu acesta, reducerea glicemiei.
După cum știți deja, stresul este un factor independent ce crește glicemia iar reducerea sa nu poate decât să aducă nenumărate beneficii atât pentru starea de spirit, cât și pentru controlul glicemiei”, mai spune doctorul Daniela Petrache.
Potrivit medicului diabetolog, indiferent de ceaiul ales, este foarte important să nu-l îndulcim. Ceaiul este o metodă excelentă de hidratare ce poate aduce beneficii suplimentare întregului organism.