Din cuprinsul articolului
Mușcătura unei căpușe nu este periculoasă, însa există și situații în care aceste insecte pot transmite afectiuni grave. Este vorba despre febra de Colorado, boala Lyme, tularemia și despre babesioza.
In cazul in care ai contractat o boala in urma muscaturii acestui parazit, simptomele pot aparea la un interval cuprins intre cateva zile si o luna. Este important ca o capusa sa fie indepartata in primele patru ore de la muscatura, insa nu este tarziu nici intr-un interval de 24 de ore.
În cazul bolii Lyme poate să apara o pată rosie în apropierea zonei în care a fost înțepatura. Potrivit medicilor, pot aparea dureri de cap, febră, stare de moleseala, greata, dureri musculare.
În acest context, Dr. Ionela Manole, medic primar dermatovenerologie, a explicat în emisiunea Pastila de Frumusețe, de pe DC News, DC Medical și Spectacola, ce trebuie să facem când suntem mușcați de o căpușă și când ar trebui să mergem la medic.
Medic, despre pericolul care pândeşte în iarbă: Nu trebuie să ne speriem la orice mic semn
Medicul a spus că nu trebuie să ne speriem la orice mic semn și există un ghidaj în sensul acesta, anumiți pași de urmărit.
„Dacă ne gândim la alte probleme, vine vara, ieșim afară, în parc, la aer liber, asta înseamnă că putem intra în contact cu nenumărate insecte, țânțari, păianjeni, căpușe. Nu trebuie să ne speriem la absolut orice înțepătură de căpușă, dar evident că dacă sesizăm acest lucru e bine să ne adresăm cât mai repede unui medic care va ști să evalueze foarte bine situația și va ști ce recomandări să ofere fiecărui pacient în parte”, explică medicul.
Există riscurile asociate înțepăturilor de căpușă, însă nu orice căpușă poate determina riscuri majore și atunci medicul este cel care poate să ghideze foarte bine și să hotărască în ce măsură e nevoie de de investigații suplimentare sau eventual tratament.
Sunt situații în care căpușele rămân atașate de piele și e nevoie de un medic sau un cadru medical care să ajute la îndepărtarea acesteia, să analizeze evoluția locală a zonei și să hotărască în ce măsură e cazul să administreze un tratament.”, a spus Dr. Ionela Manole.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…