Din cuprinsul articolului
Medic, despre o nouă boală la pacienții diagnosticați cu fibrilație atrială. Un nou studiu a constatat că un ritm cardiac neregulat obișnuit, o afecțiune cunoscută sub numele de fibrilație atrială, poate crește riscul de a dezvolta o boală mintală.
Medicii au constatat că persoanele nou diagnosticate cu fibrilație atrială se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta demență, o pierdere progresivă a memoriei și a abilităților de gândire.
Riscul a fost și mai mare în rândul celor diagnosticați cu fibrilație atrială înainte de vârsta de 65 de ani și în cazul celor cu boală cronică de rinichi.
„Efectele fibrilației atriale asupra sănătății pot fi mai grave la unele persoane”, a declarat cercetătorul principal. Acesta mai spune că „este necesară o abordare personalizată pentru a ajuta la educarea pacienților cu privire la consecințele fibrilației atriale”.
„Până acum, fibrilația atrială a fost strâns legată de riscul de accident vascular cerebral, în timp ce legătura sa potențială cu demența a fost neclară”, conchide medicul.
Fibrilația atrială este aritmia, care face ca inima să nu funcționeze ritmic, determinând-o să se contracte și să se extindă neregulat, cu pulsuri crescute, de obicei între 100-150 pe minut.
Rezultatul acestei tahiaritmii este că sângele nu se deplasează corect către organele corpului și stagnează în atriile inimii. Aceasta poate face ca cheagurile de sânge să „călătorească” spre creier, provocând un accident vascular cerebral.
Cercetătoarea și colegii ei au colectat date despre aproximativ 200.000 de pacienți din sistemul de sănătate Kaiser Permanente din California. Jumătate dintre ei fuseseră diagnosticați recent cu fibrilație atrială. Aceștia au fost apoi comparați cu grupul de control, adică persoanele care nu aveau aritmii.
Experții au analizat efectul altor probleme de sănătate despre care se știe că cresc riscul de demență. Cercetătoarea a declarat că a fost surprinsă să constate că riscul a fost mai mare în rândul celor fără afecțiuni renale și la pacienții mai tineri.
Nu se știe de ce fibrilația atrială poate provoca demență, a declarat directorul departamentului de electrofiziologie de la Northwell Health, o rețea de asistență medicală din New York, care a analizat rezultatele.
Mulți cred că fibrilația atrială nu afectează doar inima, ci și vasele de sânge din tot corpul, ceea ce poate crește riscul de demență. „Aceasta este o întrebare la care acest studiu nu răspunde”, a spus el.
„Din moment ce fibrilația atrială duce la un risc crescut de accident vascular cerebral, este posibil să existe accidente vasculare subclinice sau microstroke care nu se manifestă ca accidente vasculare cerebrale clinice pure, dar care, în timp, duc la demență”, a spus el . „Aceasta este o preocupare pe care am avut-o întotdeauna”.
Adică, nu este clar dacă fibrilația atrială provoacă demență sau este un marker pentru alte procese care cresc riscul de demență, a spus expertul.
Cel mai bun mod de a evita fibrilația atrială este de a menține o greutate și o tensiune arterială normală, de a trata apneea de somn, de a face exerciții fizice și de a avea o dietă sănătoasă.
„Un management agresiv poate reduce frecvența fibrilației atriale ,” a spus expertul.
O altă problemă este dacă tratarea fibrilației atriale reduce riscul de demență.
Medicamentele pot ajuta la menținerea unui ritm cardiac normal, dar nu funcționează pentru toată lumea și pot avea efecte secundare grave.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…