Categories: Expertul zilei

Medic, despre noua epidemie naţională de rujeolă: Lipsa de protecţie…

Directorul medical al Institutului Matei Balş, Adrian Marinescu, atrage atenţia că numărul crescut de cazuri de rujeolă este o consecinţă a lipsei de protecţie prin vaccinare.

„Este clar că lipsa de protecţie prin vaccinare ne-a dus la această situaţie. În ultimele săptămâni am avut o creştere clară, cu un număr mare de cazuri. Era de aşteptat şi ne gândeam că putem să ajungem inclusiv la epidemie”, a declarat medicul pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, persoanele vaccinate sunt protejate de această boală. „În continuare discutăm despre vaccinare, vorbim de reguli de igienă, începând cu spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Discutăm despre un element destul de important: la prima simptomatologie copilul nu va merge la şcoală, adultul tânăr nu va merge la locul de muncă.

Mai ales în perioada pre-eruptivă, vorbim despre o simptomatologie care poate să semene cu o răceală. În felul acesta, lucrurile se pot ţine sub control, dar atrag atenţia asupra unui aspect important – în imediata apropiere sau în săptămânile care urmează ne aşteptăm şi la o intensificare a circulaţiei pentru virusurile gripale şi, în general, pentru virusurile care se transmit pe cale respiratorie şi atunci vom avea şi rujeolă, vom avea şi gripă, vom avea şi alte virusuri şi situaţia poate fi destul de complicată”, a explicat dr. Marinescu.

 

Boala se transmite uşor, iar izolarea durează în medie o săptămână de la erupţia cutanată

„Se transmite uşor (rujeola). Fără discuţie că masca protejează mai ales dacă persoana are o simptomatologie respiratorie acută, indiferent că vorbim de gripă, că vorbim de rujeolă, că vorbim de altă situaţie în care este o infecţie cu virusul care se transmite respirator. Evident că ajută, mai ales în spaţiile închise. Nu înseamnă însă că nu trebuie să fie şi izolat.

În principiu, vorbim de o săptămână, vorbim de perioada în care are erupţia. De obicei, diagnosticul se pune când este erupţie. De atunci, va fi cam o săptămână. Depinde de evoluţie, depinde de monitorizarea pe care o face în raport cu medicul de familie sau medicul pediatru”, a completat Adrian Marinescu.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

19 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

39 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

58 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: