Sari la conținut

Medic: Deficiența acestei vitamine poate duce la demență

dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce ale demenței

Medicul Dr. Elena Malysheva și colegul său, imunologul Andrei Prodeus, au discutat despre importanța vitaminei E pentru sănătatea creierului și rolul său în prevenirea demenței. Potrivit acestora, un consum suficient al acestui element poate reduce riscurile de apariție a demenței și a bolii Alzheimer și viceversa – deficiența sa le poate provoca.

Vitamina E și rolul său în prevenirea demenței

Medicii notează că deficitul de vitamina E poate duce la tulburări cognitive grave. Dr. Andrei Prodeus subliniază că un consum regulat de vitamina E în alimentație ajută la protejarea creierului.

„Dacă avem suficientă vitamina E în dieta noastră și consumăm suficient ulei de floarea-soarelui de bună calitate, în care este conținută, nu vom avea probleme de memorie”, adaugă Dr. Malysheva.

Pentru a completa doza zilnică de vitamina E, este suficient să consumați doar 45 de grame, ceea ce este echivalent cu trei linguri de ulei de floarea-soarelui. Experții îndeamnă pe toată lumea să includă în dieta lor surse alimentare ale acestei vitamine importante pentru a-și menține sănătatea și a preveni demența.

Doza zilnică recomandată de vitamina E pentru un adult este de 15 mg pe zi. Femeile însărcinate au nevoie de aproximativ aceeași cantitate, iar în timpul alăptării nevoia de tocoferol crește la 17-19 mg pe zi.

Alimentele bogate în vitamina E sunt:

  • ulei vegetal
  • migdale
  • nuci de pin
  • broccoli
  • mango
  • semințe de floarea soarelui
  • avocado
  • unt de arahide
  • somon de Atlantic
  • piper negru

Uleiul din germeni de grâu conține cantități deosebit de mari de vitamina: o lingură de produs acoperă 135% din necesarul zilnic de tocoferol. De asemenea, scade nivelul colesterolului, normalizează metabolismul și întărește sistemul nervos.

„Totuși, acest ulei nu este recomandat persoanelor cu calculi biliari sau urolitiază. Înlocuiți-l cu ulei de floarea soarelui sau de alune – adăugați o lingură din oricare dintre acestea la o salată sau la un sos pentru a acoperi o treime din necesarul zilnic de vitamina E”, spune Dr. Prodeus.

La fel ca migdalele, nucile de pin o sursă excelentă de tocoferol. O mână de ele conține 2,7 mg de vitamina E, ceea ce acoperă 18% din necesarul zilnic. În plus, aceste nuci sunt bogate în magneziu și fosfor: aceste minerale întăresc oasele, asigură metabolismul energetic și cresc performanța.

Nucile de cedru conțin, de asemenea, o mulțime de vitamina A. Aceasta este liposolubilă, deci se combină bine cu tocoferolul.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel