Din cuprinsul articolului
Medicul Dr. Elena Malysheva și colegul său, imunologul Andrei Prodeus, au discutat despre importanța vitaminei E pentru sănătatea creierului și rolul său în prevenirea demenței. Potrivit acestora, un consum suficient al acestui element poate reduce riscurile de apariție a demenței și a bolii Alzheimer și viceversa – deficiența sa le poate provoca.
Vitamina E și rolul său în prevenirea demenței
Medicii notează că deficitul de vitamina E poate duce la tulburări cognitive grave. Dr. Andrei Prodeus subliniază că un consum regulat de vitamina E în alimentație ajută la protejarea creierului.
„Dacă avem suficientă vitamina E în dieta noastră și consumăm suficient ulei de floarea-soarelui de bună calitate, în care este conținută, nu vom avea probleme de memorie”, adaugă Dr. Malysheva.
Pentru a completa doza zilnică de vitamina E, este suficient să consumați doar 45 de grame, ceea ce este echivalent cu trei linguri de ulei de floarea-soarelui. Experții îndeamnă pe toată lumea să includă în dieta lor surse alimentare ale acestei vitamine importante pentru a-și menține sănătatea și a preveni demența.
Doza zilnică recomandată de vitamina E pentru un adult este de 15 mg pe zi. Femeile însărcinate au nevoie de aproximativ aceeași cantitate, iar în timpul alăptării nevoia de tocoferol crește la 17-19 mg pe zi.
Alimentele bogate în vitamina E sunt:
- ulei vegetal
- migdale
- nuci de pin
- broccoli
- mango
- semințe de floarea soarelui
- avocado
- unt de arahide
- somon de Atlantic
- piper negru
Uleiul din germeni de grâu conține cantități deosebit de mari de vitamina: o lingură de produs acoperă 135% din necesarul zilnic de tocoferol. De asemenea, scade nivelul colesterolului, normalizează metabolismul și întărește sistemul nervos.
„Totuși, acest ulei nu este recomandat persoanelor cu calculi biliari sau urolitiază. Înlocuiți-l cu ulei de floarea soarelui sau de alune – adăugați o lingură din oricare dintre acestea la o salată sau la un sos pentru a acoperi o treime din necesarul zilnic de vitamina E”, spune Dr. Prodeus.
La fel ca migdalele, nucile de pin o sursă excelentă de tocoferol. O mână de ele conține 2,7 mg de vitamina E, ceea ce acoperă 18% din necesarul zilnic. În plus, aceste nuci sunt bogate în magneziu și fosfor: aceste minerale întăresc oasele, asigură metabolismul energetic și cresc performanța.
Nucile de cedru conțin, de asemenea, o mulțime de vitamina A. Aceasta este liposolubilă, deci se combină bine cu tocoferolul.