Categories: Expertul zilei

Medic de familie, despre Favipiravir: „Cuiva ii e frică să dea drumul în farmacii acestui medicament”

Medic de familie, despre Favipiravir: „Cuiva ii e frică să dea drumul în farmacii acestui medicament”.

Nevoia de tratament a pacienților bolnavi de COVID-19 a trecut cumva pe locul doi, susțin din ce în ce mai mulți medici. Lipsa unor medicamente esențiale în tratarea formele ușoare și medii de infecție cu coronavirus, în prima săptămână de boală, a fost semanlată din ce în ce mai insistent de specialiști.

„Aș fi putut să o salvez dacă sistemul asta și-ar fi făcut treaba”

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, a prezentat, într-o postare pe contul său de Facebook, cazul unei paciente de 65 de ani, care ar fi putut fi salvată „dacă sistemul și-ar fi făcut treaba”.

„Tanti Fănica era cam fricoasă. Era bolnavă de diabet și de inimă, bineînțeles și era și grăsuță bine, devreme ce-mi zicea mie că-s „bine” față de ea.

Venea la cabinet, dar mai rar, că ii era greu… I-a fost și frică să se vaccineze, că așa văzuse ea la un post de televiziune, că o să facă leucemie de la vaccin și cum spuneam, era fricoasă…

De frică nu a vrut să meargă nici la spital când a făcut febră, că a auzit tot la teveu că doctorii o leagă de pat. Așa că m-a chemat pe mine.

Aș fi putut să o ajut, era clar că va face o forma serioasă, pentru că avea toate datele, dar a avut „norocul” să se nască într-o țară în care deciziile rapide se iau în ani.

După lege, aș fi putut să ii prescriu un antiviral. E clar că după 65 de ani nu mai putea rămâne gravidă, iar ficatul îi mergea bine. Avea teste rapide acasă pentru glicemie, iar eu aveam teste rapide de acid uric în cabinet. Laboratorul e la îndemână la noi în comună, aproape toți pacienți noștri anticoagulați sunt monitorizați lunar…

Aș fi putut să o salvez dacă sistemul asta și-ar fi făcut treaba. Din aprilie de când am voie să prescriu antiviral nicio pastilă nu a ajuns în farmacii. Nu a fost produs, nu a fost importat, nu știu, nici nu voiam să știu până la Tanti Fănica.

Acum oricum tot nu e în farmacii, fiindcă e teratogen și dă reacții hepatice, de care un doctor n-a auzit în viața lui  și nu se pricepe să le gestioneze  (bine că avem toate hepatoprotectoarele din colțurile lumii, nu doar în farmacii, dar și în televizoare, la orice oră)…”, a scris medicul Sandra Alexiu.

Medic de familie, despre Favipiravir: „Cuiva ii e frică să dea drumul în farmacii acestui medicament”

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov a reamintit că „medicul are parafă” și este răspunzător de deciziile pe care le ia.

„Cuiva ii e frică să dea drumul în farmacii acestui medicament care (e drept că nu face minuni ca Ivermectina sau Grasosplina… ) îmbunătățește starea pacientului și scade presiunea pe spital, lucru important zilele astea. De frică să nu îl dea medicii fără să citească prospectul sau să nu îl dea farmaciștii fără prescripții…

Păi doctorul are parafă și răspunde al naibii pentru decizia lui.

Pentru farmaciști nu mă bag că nu mă pricep, sunt sigură că sunt căi de a verifica respectarea legii, mai la îndemână decât să lași să moară niște femei simple și fricoase de la țară…”, a concluzionat medicul Alexiu.

Medicamentul Favipiravir, de exemplu, ar putea fi eliberat în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor. Acesta poate fi administrat, la recomandarea medicului, în formele ușoare și medii de infecție cu coronavirus, în prima săptămână de boală.

Într-o intervenție la Antena 3, Sandra Alexiu a explicat de ce pacienții bolnavi de COVID-19 au nevoie de acest medicament și ce utilitate are Favipiravir-ul.

„El nu poate fi eliberat decât din spital, după o evaluare. Pacienții trebuie să ajungă la spital să facă evaluarea, după care să primească medicamentul.

Asta înseamnă că nu am scăzut deloc presiunea pe spital. Ba mai mult, certifică faptul că în această țară nu au încredere în activitatea medicilor de familie.

Pentru că ne pun doar să îi monitorizăm pe pacienți, după ce au luat prescripțiile date de alții”, a declarat Alexiu, potrivit sursei citate.

Recent Posts

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

32 de minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

o oră ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

3 ore ago

Citeste si: