Din cuprinsul articolului
Medicul rus Dr. Irina Baranova spune că tensiunea arterială scăzută și tahicardia pot trăda o problemă tiroidiană. De asemenea, ea enumeră șapte simptome care pot indica apariția hipotiroidismului.
Tensiune arterială scăzută și tahicardie
Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Dr. Baranova sfătuiește să se acorde atenție stării părului și unghiilor, libidoului și stării generale a organismului.
„Părul cade, unghiile devin subțiri și fragile. De ce se întâmplă acest lucru? În hipotiroidism, secreția de acid clorhidric este afectată. Proteinele nu sunt absorbite complet, ceea ce duce la o lipsă de aminoacizi.
Keratina, care alcătuiește părul și unghiile, este, de asemenea, o proteină. Ca urmare a absorbției deficitare a keratinei, părul se subțiază, își pierde strălucirea, se încrețește și cade în exces”, notează medicul.
„Al doilea semn este letargia, astenia, apatia și afectarea cognitivă. Sună a anemie? Hipotiroidismul și anemia merg întotdeauna mână în mână. Acolo unde există anemie, căutați hipotiroidism”, subliniază medicul.
„Scăderea sau absența libidoului, nereguli menstruale. Acest lucru se datorează unor niveluri hormonale perturbate. Kilogramele nu dispar oricât de mult te-ai strădui. Acest lucru se datorează unor tulburări metabolice.
În cazul hipotiroidismului, nutriția țesuturilor este perturbată și microcirculația este afectată. Caloriile pe care nu le ardeți sunt stocate sub formă de grăsime. Având în vedere letargia și apatia, nu este surprinzător faptul că o persoană nu vrea să se miște”, spune specialistul.
Un alt simptom este reprezentat de mâinile și picioarele mereu reci. Acest lucru se datorează microcirculației deficitare la nivelul pielii. Cauza este o scădere a tensiunii arteriale, care este adesea observată în hipotiroidism.
Medicul ne împărtășește și sub ce „măști” poate apărea hipotiroidismul. Printre acestea se numără:
- hipertensiune arterială,
- anemie;
- colită cronică,
- glomerulonefrită;
- poliartrită,
- miocardită,
- poliserozită;
- depresie;
- osteocondroză;
- sindromul ovarelor polichistice;
- tendință la boli infecțioase prelungite ale căilor respiratorii superioare fără febră.
Cauzele hipotiroidismului
Hipotiroidismul este cel mai frecvent diagnosticat la pacienții cu vârsta de peste 40 de ani. Femeile sunt mai predispuse la această boală.
Factorul ereditar contează. Dacă vreuna dintre rudele dumneavoastră apropiate a fost diagnosticată cu o boală similară, atunci aveți un risc crescut.
Hipotiroidismul primar se poate manifesta ușor, moderat sau sever.
Cauzele apariției sale rezidă în carența de iod, patologiile tiroidiene congenitale și gușa toxică difuză. Este posibilă și tiroidita autoimună – un caz în care tulburările endocrine apar din cauza funcționării defectuoase a sistemului imunitar.
Hipotiroidismul secundar și terțiar poate fi cauzat de leziuni, boli cronice, radiații și intervenții chirurgicale. Riscul de îmbolnăvire este ridicat în cazul tumorilor cerebrale și al funcției hipofizare reduse. Aceste patologii necesită o monitorizare regulată de către un endocrinolog.