Sari la conținut

MEDIC: Cum slăbești fără riscuri dacă ai probleme cu inima

MEDIC: Cum slăbești fără riscuri dacă ai probleme cu inima, ce trebuie să faci pentru a scăpa de kilogramele în plus. Iată ce spune medicul cardiolog.

Ai câteva kilograme în plus și trebuie să le dai jos, dar ai probleme cu inima și ți-e teamă că efortul fizic ar putea să-ți dăuneze? Ce dietă trebuie să urmezi? Care este stilul de viață potrivit pentru a nu-ți periclita sănătatea?

Despre toate acestea ne-a vorbit Conf. univ.dr. Luminița Iliuță, medic primar cardiolog, doctor în științe medicale, Șef disciplină Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, Romania.

Care sunt primii pași

dr. Luminita Iliuta
dr. Luminita Iliuta

„În primul rand trecerea la o dietă de slăbire și detoxifiere a organismului, reducerea la minimum a aportului de grăsimi și sare pentru scăderea tensiunii arteriale, reducerea aportului de zahăr din

alimentație pentru un mai bun control al apetitului alimentar, creșterea aportului de legume, verdețuri și fructe cu conținut scăzut de zahăr precum și vizita la medic pentru a se identifica soluțiile optime de

scădere a nivelului de colesterol din sânge.

Dieta de slăbire nu va presupune însă și eliminarea completă a grăsimilor din alimentație, ci doar renunțarea la alimentele care conțin grăsimi saturate, fiind totuși nevoie de lactate și brânzeturi

degresate, precum și de uleiuri vegetale și legume cu conținut de grăsimi mono și polinesaturate”, a explicat medicul cardiolog.

ATENȚIE la dietele cu un conținut mic de grăsimi!

Medicul cardiolog atrage atenția că dietele din care elimăm grăsimea sau o reducem foarte mult nu sunt recomandate.

„Dietele cu conținut prea mic de grăsimi, de asemenea pot fi periculoase pentru cei care deja suferă de sindromul metabolic.

În strânsă colaborare cu medicul de familie și cu alți medici de specialitate se pot lua și alte măsuri utile de ameliorare a sindromului metabolic însă primordială va fi o dietă echilibrată, cu program fix de servire a meselor, evitarea stresului și odihna, de asemenea după un program fix.

Mișcarea fizică ar fi bine să însoțească o dietă echilibrată, plecându-se de la mersul pe jos pentru cel puțin 2 ore pe zi și ajungându-se la practicarea de sporturi ușoare, care nu solicită organismul prea mult.

Activitatea fizică regulată reprezintă cea mai bună “investiție” pentru o inimă sănătoasă contribuind la reducerea riscului de apariţie a afecțiunilor cardiovasculare, scăzând greutatea, îmbunătățind valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului și ale glicemiei, reducând stresul și crescând buna dispoziție”, a mai spus dr. Luminița Iliuță.

Exerciții fizice speciale

Prezența unei afecțiuni cardiovasculare nu reprezintă o infirmitate, există programe de exerciții și activități fizice care pot fi efectuate sau chiar sunt recomandate în diferite afecțiuni cardiovasculare, dar toate acestea trebuie făcute sub control medical.

Sportul practicat regulat întărește inima care astfel poate pompa mai mult sânge cu mai puțin efort.

„Este nevoie însă să cereți sfatul medicului înainte să începeți un program de exerciții fizice. Orice persoană trebuie să facă un bilanț cardiac înainte să înceapă o activitate fizică susținută.

sport

Astfel, înscrierea la o activitate fizică necesită un aviz medical care să nu contraindice sportul respectiv.

Sportul practicat regulat întărește inima care astfel poate pompa mai mult sânge cu mai puțin efort. Dacă inima muncește mai puțin, presiunea asupra arterelor se reduce și astfel și tensiunea arterială scade”, a mai detaliat medicul.

Când este nevoie de aviz medical

Este nevoie să cereți sfatul medicului înainte să începeți un program de exerciții fizice, mai ales dacă:

  • aveți peste 35 de ani;
  • sunteți fumător sau ați renunțat de curând la fumat;
  • sunteți supraponderal sau obez;
  • suferiți de o boală cronică, precum diabet, afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare;
  • aveți colesterolul mare sau suferiți deja de hipertensiune;
  • ați suferit un infarct miocardic;
  • aveți rude apropiate cu probleme cardiace dezvoltate înaintea vârstei de 55 de ani;
  • simțiți un disconfort în piept, maxilar, gât sau în brațe în timp ce faceți sport;
  • amețiți la efort;
  • nu ați făcut sport în mod regulat în ultima vreme.

Așadar, iată câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont dacă vrem sau trebuie să slăbim și avem probleme cu inima.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel