Sari la conținut

Medic: Cum să folosești corect aerul condiționat vara

aer conditionat
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Medic: Cum să folosești corect aerul condiționat vara

Dacă nu poți supraviețui zilelor toride fără aer condiționat, este important să știi cum să-l folosești corect, astfel încât să nu te îmbolnăvești. Cu toate acestea, există riscul să nu ne răcorim, ci să ne răcim excesiv și să ne îmbolnăvim. Un medic spus cum să evităm acest pericol.

Modul de aer condiționat trebuie setat la +23-+24°C

Potrivit medicului Niyaz Muhamadyarov, atunci când este utilizat corect, aerul condiționat nu dăunează sănătății. Cum este corect să folosești aer condiționat vara? Pentru a nu vă dăuna sănătății, modul de aer condiționat trebuie setat la +23-+24°C. Pe vreme caldă, puteți seta temperatura cu 3-4°C mai mică decât cea de afară și o puteți coborî treptat la fiecare jumătate de oră până la valoarea optimă.

Fluxul de aer rece sa fie directionat în sus către tavan

În plus, in timpul zilei, se recomanda ca fluxul de aer rece sa fie directionat în sus catre tavan. Noaptea, aparatul de aer condiționat ar trebui să funcționeze la putere minimă.

Multe sisteme de aer condiționat nu mențin schimbul constant de aer, ci doar răcesc aerul într-un spațiu închis. În astfel de condiții, praful, mușchiul, lâna și bacteriile patogene încep să se răspândească în cameră.

Reguli de folosire a aerului condiționat

racoare frigider
Sursă foto: Getty Images
  •  Prin urmare, este important să curățați și să dezinfectați în mod regulat filtrele dispozitivului. Este mai bine să încredințați curățenia de bază o dată pe an profesioniștilor și este suficient să spălați singur filtrele de aer condiționat o dată la 2-3 săptămâni.
  • Folosirea regulată a aerului condiționat poate deshidrata pielea, ceea ce în timp duce la piele uscată și ridată. Uscarea constantă a pielii afectează în continuare straturile epidermei, provocând descuamări și mâncărimi. De aceea este important să nu uităm de cremele hidratante pentru piele.
  • Trecerea dintr-o cameră foarte rece într-una caldă sau invers poate face pe mulți oameni să se simtă inconfortabil. Tranziția bruscă între două temperaturi extreme declanșează un răspuns la stres în organism.
  • Utilizarea constantă a aparatului de aer condiționat poate afecta capacitatea de reglare a transferului de căldură.
  • Expunerea frecventă la aer rece vă poate afecta toleranța la vremea caldă. Mulți oameni notează o toleranță dificilă la temperatură atunci când se mută dintr-o cameră cu aer condiționat pe o stradă fierbinte. Acest lucru poate provoca boli severe ale sistemului cardiovascular.
  • Dacă dispozitivul nu este întreținut corespunzător, acesta poate deveni contaminat și potențial periculos.
  • Filtrele de aer condiționat și piesele interne devin adăpostul multor alte bacterii și ciuperci. Potrivit experților, apa din aparatele de aer condiționat care se condensează în conducte, dacă nu este circulată și îndepărtată, poate conține bacterii numite legionella. Acești agenți patogeni pot duce la boala legionarilor (SARS) cu simptome precum febră mare și tuse, dificultăți de respirație și stare de rău. Chiar și schimbările de temperatură sau umiditate pot irita membranele nazale, provocând curge nazale, strănut sau congestie nazală.
  • O durere în gât de la aerul uscat într-o cameră cu aer condiționat este, de asemenea, posibilă, mai ales când picioarele sau întregul corp sunt în mod constant reci.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel