Sari la conținut

Medic: cum poate fi scăzut riscul de accident vascular cerebral?

Accident vascular cerebral
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă care pune viața în pericol, care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă.

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală și tratamentul urgent este esențial.

Cu cât o persoană primește mai devreme un tratament pentru un accident vascular cerebral, cu atât este posibil să se producă mai puține daune.

Dacă bănuiți că dumneavoastră sau altcineva aveți un accident vascular cerebral, sunați imediat la 112 și cereți o ambulanță.

Cauzele unui accident vascular cerebral

Ca toate organele, creierul are nevoie de oxigenul și nutrienții furnizați de sânge pentru a funcționa corect.

Dacă alimentarea cu sânge este restricționată sau oprită, celulele creierului încep să moară. Acest lucru poate duce la leziuni ale creierului, dizabilități și posibil deces.

Există 2 cauze principale ale accidentului vascular cerebral:

  • ischemic – în cazul în care alimentarea cu sânge este oprită din cauza unui cheag de sânge, reprezentând 85% din toate cazurile
  • hemoragic – în cazul în care un vas de sânge slăbit care alimentează creierul se sparge

Există, de asemenea, o afecțiune asociată numită atac ischemic tranzitoriu (AIT), în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă temporar.

Acest lucru provoacă ceea ce este cunoscut sub numele de mini-accident vascular cerebral. Poate dura câteva minute sau poate dura până la 24 de ore.

AIT ar trebui tratat de urgență, deoarece acestea sunt adesea un semn de avertizare că sunteți în pericol de a avea un accident vascular cerebral complet în viitorul apropiat.

Cereți sfatul medicului cât mai curând posibil, chiar dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează.

Anumite condiții cresc riscul de a avea un accident vascular cerebral, inclusiv:

Dr. Cristina Tiu, profesor universitar, medic la Clinica Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București, a explicat pentru DC News, care este cauza unui AVC, legătura dintre fibrilația atrială și AVC.

Care este legătura dintre fibrilația atrială și AVC

”Relația dintre fibrilația atrială și accidentul vascular celebral (AVC) este una bine cunoscută și extrem de importantă. În ce mod fibrilația atrială determină un AVC? Există un ritm neregulat al inimii care favorizează perioade ceva mai lungi de stagnare a sângelui în atrii. Combinat și cu diverse mici anomalii de structură, duce la apariția unor trombi, care pot să fie de dimensiuni variate, unii pot să fie chiar și foarte mici. În momentul în care survine o bătaie mai puternică a inimii, ei sunt aruncați în circulația mare putând astfel să ajungă în toate organele, inclusiv în arterele periferice și, din păcate, și la nivelul arterelor cerebrale. Sunt accidente pe care noi le numim cardioembolice, iar un pacient care face un AVC legat de un episod de fibrilație atrială are indicație, pentru a preveni un nou eveniment, să urmeze un tratament anticoagulant cronic”, a declarat dr. Cristina Tiu.

Riscul de fibrilație atrială în funcție de vârstă

”Riscul de fibrilație atrială crește odată cu vârsta, femeile trăiesc mai mult decât bărbații în medie, drept urmare vedem mai multe astfel de accidente cardioembolice determinate de fibrilația atrială la femeile din grupa de vârstă +80 de ani. Trebuie să știm că sunt accidente de regulă mari, în care acești emboli plecați de la nivel cardiac au o preferință să se oprească în trunchiurile vasculare mari producând AVC-uri de mari dimensiuni, și mai au aspect imagistic: merg cumva preferențial și cu afectarea corticală”, continuă să ne informeze dr. Cristina Tiu.

Tratamentul fibrilației atriale, urmată de un AVC

”Un pacient care a prezentat fibrilația atrială, dacă a avut un AVC cardioembolic, trebuie să urmeze permanent tratament anticoagulant. Există tratamente anticoagulante pe care le numim de generație nouă. Tratamentele trebuie prescrise de către medic conform unor criterii și nu poate fi opțiunea farmacistului care ne înlocuiește o prescripție din varii motive sau a pacientului pe motiv că și vecinul lui ia și îi merge bine. Trebuie să știm că există și obligativitatea și pentru aceste medicamente să facem controale periodice. Marea majoritate trebuie ajustate fie în funcție de vârsta pacientului, fie în funcție de valorile creatininei, respectiv de funcția renală. Medicul cel mai în măsură să indice tratamentul este medicul neurolog în colaborare cu medicul cardiolog”, a declarat dr. Cristina Tiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel