Sari la conținut

Medic: Cu toții mâncăm aceste alimente, dar ele afectează memoria

fruct benefic pentru memorie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Fruct pentru buna funcționare a memoriei

Medic, despre alimentele care afectează memoria. Dacă o persoană în adolescență abuzează de „alimente nesănătoase”, alimente grase, dulci și făinoase, la bătrânețe va avea probleme de memorie aproape imposibil de vindecat, potrivit medicul endocrinolog  Zuhra Pavlova.

Mâncarea „rapidă” are un efect dăunător asupra funcției cognitive

Specialistul subliniază că așa-numita mâncare „rapidă” are un efect dăunător asupra funcției noastre cognitive.

Hrană dăunătoare pentru creier și memorie

„Un experiment pe șobolani tineri a arătat că o dietă nesănătoasă reduce nivelul de acetilcolină.  Acest neurotransmițător este implicat în învățare, concentrare și excitare și ajută la codificarea informațiilor. Conform studiului, șobolanii care consumau alimente grase și dulci nu au primit aproape niciun semnal de la acetilcolină și, prin urmare, și-a amintit mai rău evenimentele”, spune specialistul.

„Chiar și la animalele care în viitor au început să mănânce corect și echilibrat, problema memoriei nu dispare. Acest lucru se datorează faptului că adolescența este cea mai importantă perioadă în dezvoltarea creierului. Și dacă în acel moment mănânci” alimente nesănătoase’, mecanismele de memorie vă vor fi grav afectate”, spune specialistul.

„În teorie, medicamentele care eliberează acetilcolină pot restabili funcția creierului, dar oamenii de știință vor studia această posibilitate separat”, adaugă dr. Pavlova.

Creierul uman are nevoie de grăsimile potrivite

După cum ați putea ghici, grăsimile sănătoase includ acizii grași Omega-3 și acizii grași Omega-6. Uleiul de floarea soarelui, susan și porumb sunt tocmai acele alimente care sunt bogate în grăsimile potrivite care sunt importante pentru funcționarea creierului nostru.

Alimentele preparate folosind aceste uleiuri pot fi numite cu încredere alimente sănătoase. Semințele de dovleac, semințele de in, nucile și unele tipuri de fructe de mare, precum somonul sau tonul, conțin, de asemenea, cantități suficiente de acizi grași Omega-3 importanți.

Toate aceste alimente, consumate cu moderație, acoperă în totalitate nevoile creierului nostru de grăsimi, care sunt necesare pentru o performanță excelentă. Pe lângă proteine, grăsimi și carbohidrați, un factor important care influențează funcția creierului este consumul de alimente bogate în antioxidanți.

Antioxidantii continuti de fructe si legume ne protejeaza creierul de oxidantii care dauneaza membranelor intercelulare si celulelor creierului. Prin creșterea cantității de antioxidanți pe care o intri în organism prin alimente, îți îmbunătățești abilitățile cognitive ale creierului și, de asemenea, îți îmbunătățești memoria. Legumele și fructele de culoare închisă au cea mai mare cantitate de antioxidanți. Afinele și afinele sunt recunoscute ca campioni ai conținutului de antioxidanți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel