Din cuprinsul articolului
De la usturoi la ciocolată neagră, un medic a recomandat alimente cu profil nutrițional promițător pentru a evita formarea cheagurilor de sânge.
Cheagurile de sânge care se formează fără un motiv evident ar putea să vă expună la riscul unor complicații care să vă pună viața în pericol.
Prin urmare, este esențial să vă reduceți la minimum riscul de formare a aglomerărilor de tip gel.
Din fericire, Dr. Sunni Patel, de la Dish Dash Deets, a împărtășit cu Express.co.uk lista celor cinci alimente care ar putea face acest lucru cu plăcere.
Medicul a spus: „Mai multe alimente au fost asociate cu reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge sau cu promovarea sănătății cardiovasculare.
„Deși niciun aliment nu poate garanta prevenirea formării cheagurilor de sânge, încorporarea acestor alimente într-o dietă echilibrată poate contribui la un sistem circulator mai sănătos”.
1. Pește gras
Bogat în acizi grași omega-3, peștele de apă rece precum somonul, macroul, păstrăvul și sardinele oferă proprietăți antiinflamatorii.
Medicul a explicat că includerea acestui aliment în alimentația dumneavoastră cel puțin de două ori pe săptămână ar putea ajuta la atingerea obiectivului de reducere a riscului de formare a cheagurilor.
2. Fructe de pădure
Perfecte pentru sezonul estival, afinele, căpșunile, zmeura și murele oferă mai mult decât un gust dulce și răcoritor.
Fructele de pădure sunt pline de antioxidanți, în special antociani, care ar putea împiedica formarea cheagurilor sub formă de gel.
„Antioxidanții ajută la reducerea inflamației și protejează vasele de sânge, reducând potențial riscul de formare a cheagurilor”, a declarat Dr. Patel.
„Încercați să consumați cel puțin o cană de fructe de pădure amestecate de mai multe ori pe săptămână.”
3. Usturoi
Cu proprietăți antiplachetare și anticoagulante dovedite, usturoiul este deosebit de puternic atunci când vine vorba de protecția împotriva aglomerărilor asemănătoare gelului.
„Includerea a unul sau doi căței de usturoi proaspăt sau a unei cantități echivalente de pudră de usturoi în mesele dumneavoastră în mod regulat poate fi benefică”, a spus medicul.
4. Turmeric
Turmericul conține un compus activ numit curcumină, care oferă proprietăți antiinflamatorii.
Dr. Patel a spus: „Poate contribui la îmbunătățirea fluxului sanguin, la prevenirea agregării plachetare și la reducerea riscului de formare a cheagurilor.
„Adăugarea a una până la două lingurițe de turmeric în mâncărurile dumneavoastră sau luarea în considerare a suplimentelor de curcumină (sub supraveghere medicală) poate fi utilă.”
5. Ciocolata neagră
Optarea pentru ciocolată cu un conținut ridicat de cacao, de 70% sau mai mult, ar putea ajuta la creșterea conținutului de flavonoide benefice.
Medicul a explicat că aceste bunătăți vegetale au fost asociate cu îmbunătățirea circulației sângelui și reducerea coagulării.
El a adăugat: „Moderația este esențială din cauza conținutului caloric. Bucurați-vă de o porție mică de ciocolată neagră (30-60 de grame) ca un răsfăț ocazional.”
În timp ce cantitățile recomandate de medic pot contribui la o dietă sănătoasă, nu există recomandări cantitative specifice pentru reducerea riscului de formare de cheaguri.
„Cu toate acestea, acestea pot fi cantități generale de luat în considerare pentru alimentele menționate mai sus”, a declarat Dr. Patel.