Sari la conținut

Medic chirurgie oncologică: Mișcarea protejează împotriva cancerului

obezitatea
Sursă foto: Getty Images
simptomele menopauzei

Obezitatea poate fi un factor care contribuie la apariția cancerului de colon, deoarece persoanele supraponderale au adesea o dietă nesănătoasă și sunt expuse la un nivel mai mare de inflamație în organism. De asemenea, obezitatea poate afecta metabolismul și poate duce la creșterea nivelului de insulină în sânge, ceea ce poate spori riscul de cancer de colon.

Prin urmare, în emisiuneaa Doctor de bine, dr. Octavian Popescu a spus că acumularea kilogramelor  îmbolnăvește colonul.

obezitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

”Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc – obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității sau ambele, nu știm, dar sunt legate una de cealaltă. Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior, când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime. Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20% și este dublu față de 1995, când s-a facut ultimul studiu pe această temă”, spune Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

Obezitatea este o boală care se tratează

Protejăm colonul prin educație fizică. Mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim muschi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

”Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru care protejează celulele”, spune Prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația care se prelungește are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar chiar dacă nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel