Categories: Ştiri sănătate

Medic celebru explică ce tip de droguri preferă tinerii

Radu Ţincu, medic de Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca din Capitală, atrage atenţia că există un fenomen de creştere a consumului de substanţe stupefiante în România, care s-a acutizat în ultimii 4-5 ani.

El a precizat că se poate vorbi de o scădere a vârstei de consum, iar dacă în urmă cu 10-15 ani consumatorii aveau peste 20 de ani, astăzi consumul începe de la 12-13 ani.

„Consumul începe după vârsta de 12-13 ani”

Radu Ţincu a fost întrebat la Medika TV cum a fost anul 2023 din punctul de vedere al consumului de droguri în rândul tinerilor, al elevilor. “2023 a adus în prim-plan problematica drogurilor, însă, această aducere în prim-plan a fost cumva determinată de anumite cazuri de notorietate publică.

Problema drogurilor exista de mult timp. Am tot sesizat de-a lungul timpului, în diverse apariţii publice, faptul că există un fenomen de creştere a consumului de substanţe stupefiante, iar acest fenomen s-a acutizat în ultimii patru, cinci ani.

Dacă discutăm de acutizare, discutăm de o creştere a cantităţilor care au fost consumate în România, discutăm de o diversificare a substanţelor utilizate, discutăm de o scădere a vârstei de consum.

Dacă în urmă cu 10-15 ani persoanele consumatoare erau tineri de peste 20 de ani, iată că astăzi putem să vorbim, conform raportului publicat de Agenţia Naţională Antidrog, de un consum care începe după vârsta de 12-13 ani, ceea ce ne arată gravitatea fenomenului”, a declarat medicul.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

„Majoritatea dintre ele, peste 99%, sunt substanţe de sinteză”

El a adăugat că tinerii preferă să folosească substanţe de sinteză, aşa numitele etnobotanice. ”O altă caracteristică a consumului de droguri o reprezintă faptul că tinerii preferă să folosească substanţe de sinteză, aşa numitele etnobotanice sau legale care creează confuzie.

Denumirea aceasta de legale îi face să creadă că ele se pot comercializa la liber, iar denumirea de etnobotanice creează confuzie pentru că asocierea dintre etno şi botanic te duce cu gândul la o substanţă de origine naturală, ceea ce nu este.

Majoritatea dintre ele, peste 99%, sunt substanţe de sinteză. Acest tip de particularitate a consumului ar trebui să ne alarmeze. După tragedia de la 2 Mai, iată că problematica drogurilor a ajuns pe masa CSAT, reprezintă o problemă de interes naţional, o problemă de siguranţă naţională, lucru care sper să declanşeze şi să deblocheze anumite resorturi la nivelul ministerelor astfel încât să putem să modificăm în primul rând legislaţia în domeniu, să o putem actualiza şi să putem implementa măsurile de politică sanitară care să poată gestiona situaţia”, a explicat medicul Radu Ţincu, potrivit News.ro.

„Problematica drogurilor nu poate fi stopată”

El a subliniat că problematica drogurilor nu poate fi stopată de nicio ţară, dar România trebuie să tempereze fenomenul consumului. ”Problematica drogurilor nu poate fi stopată. Nicio ţară din lume, cu toate eforturile pe care le-a depus, chiar şi China, unde ştim foarte clar că deţinerea de droguri se pedepseşte cu pedeapsa capitală, nu a reuşit să eradicheze acest fenomen.

Noi trebuie cumva să temperăm fenomenul consumului şi pe de altă parte să îi ferim pe tineri să ajungă la spital. O ţară civilizată este acea ţară în care oamenii care consumă substanţe psihoactive nu ajung cu supradoze. Faptul că ei ajung cu supradoze arată o lipsă de educaţie medicală pentru că ajung să supradozeze aceste substanţe şi să necesite îngrijire medicală”, a mai declarat Radu Ţincu.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

8 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

9 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: