Din cuprinsul articolului
Medic celebru: „Valul al treilea al pandemiei este așteptat în februarie-martie 2021”
Secretarul general al Societăţii Române de Pneumologie (SRP) a declarat că un al treilea val al pandemiei de coronavirus este așteptat în perioada februarie- martie 2021. Dr. Cristian Oancea a declarat, în cadrul unui eveniment online dedicat „Lunii Sănătății Plămânilor”, că cel de-al treilea val ar putea găsi spitalele cu toate locurile ocupate. Tocmai de aceea, Oancea a mai spus că este recomandată vaccinarea antigripală şi antipneumococică.
„În ultimul timp, unii experţi au atras atenţia la nivel internaţional şi naţional că va urma şi valul al treilea al pandemiei, în februarie – martie, şi este posibil ca acest val să ne prindă cu spitalele pline. Vaccinările trebuie obligatoriu făcute antigripal şi antipneumpcocic. Personal, m-am vaccinat cu ambele, anul acesta. Dar trebuie să ţinem minte că nu acesta este vaccinul care să ne protejeze de COVID-19.
Vaccinările antigripale şi antipneumococice nu protejează de COVID-19, dar conform unor studii, vaccinarea antigripală reduce cu 40% riscul de infectare cu coronavirus, ceea ce este foarte important. Ele reduc morbiditatea şi mortalitatea la grupurile de risc, inclusiv la personalul medico-sanitar.
Accentuez acest aspect pentru că sunt convins că odată cu apariţia vaccinului va exista iarăşi un curent de conspiraţionişti, care vor spune că sunt metale grele, că omorâm oamenii etc. Ne trebuie inclusiv o lege a vaccinării”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea.
Medic celebru: „Măştile FFP3 sunt cele mai sigure, având un grad de filtrare a virusului de 99,5%”
Cristian Oancea a recomandat purtarea măştilor medicale şi nu a celor din alte textile, întrucât dacă este un virus sau un contact cu un pacient infectat, microparticulele de virus pot să adere pe masca de bumbac sau de pânză şi rămân acolo, putând fi inhalate de purtătorul ei. Aceasta, pentru că nu toţi îşi dezinfectează zilnic masca de pânză, şi nu toţi o sterilizează.
„S-a observat că prin purtarea măştii în perioada de vară, la astmaticii alergici la polen s-a redus riscul de exacerbare. Măştile FFP3 sunt cele mai sigure, având un grad de filtrare a virusului de 99,5%, reţinând inclusiv azbestul care cauzează cancerul pulmonar”, a mai spus medicul, conform Agerpres.
Cristian Oancea a arătat că această pandemie este, între altele, un teren al incertitudinilor şi al controverselor. Acesta a ținut să evidențieze că, pe plan mondial, ceea ce astăzi este tratament, mâine nu mai e valabil. Pandemia de coronavirus este un teren al schimbărilor, ţinând cont că inclusiv viaţa tuturor s-a schimbat radical. Fiecare dintre noi trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus, un teren al fricii sociale, profesionale, “al fricii noastre de noi înşine, al fricii care încercăm să nu ne doboare”.
Medic celebru: „Sperăm ca vaccinul anti-covid să vină în ianuarie”
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase a prezentat COVID-19 ca fiind o boală nouă, cu o evoluţie clinică impredictibil. În special pentru populaţii vulnerabile, factorii de risc ştiuţi fiind diabetul, obezitatea, HTA, neoplaziile.
“Am făcut un studiu care arată că cea mai mare rată de mortalitate este în ATI. La pacienţii intubaţi am făcut un studiu care indică sub 10% rata de supravieţuire. La noi în spital este de 6%. Per total, la ATI, incluzându-i şi pe cei care nu sunt intubaţi, rata de supravieţuire este de 33-34%. Încă, şi la această dată, nu avem o strategie eficientă de tratament. Aşteptăm vaccinul care sperăm să vină în ianuarie şi trebuie să personalizăm schema de terapie de la caz la caz”, a încheiat Cristian Oancea.