Sari la conținut

Medic: Cele 5 semne comune de cancer pe care oamenii le ignoră adesea crezând că sunt normale

cancer
Sursă foto: Getty Images
Modalitați de reducere a cancerului

Semne ignorate de cancer. Te simți obosit tot timpul, chiar și după un somn bun? Cei din jurul tău te-au catalogat deja ca fiind leneș? Ei bine, ar putea fi timpul să privești aceste aspecte mai profund.

Un medic oncolog împărtășește câteva semne comune care sunt adesea confundate cu probleme obișnuite de sănătate, dar ar putea indica de fapt ceva mai grav.

Dr. Tim Tiutan, un medic care lucrează cu pacienți cu cancer, a enumerat cinci astfel de semne de avertizare într-o postare pe Instagram.

5 semne ignorate adesea pot indica un posibil cancer

1. Scădere în greutate inexplicabilă: Scăderea în greutate neintenționată ar putea suna bine la început, dar poate fi și un mare semnal de alarmă.

Dacă nu ți-ai schimbat dieta sau rutina de exerciții fizice, dar încă slăbești, ar putea fi un semn de cancer. Dr. Tim avertizează că o astfel de pierdere în greutate nu trebuie ignorată.

2. Oboseală constantă: Cu toții ne simțim uneori obosiți.

Dar dacă ești epuizat chiar și după ce ai dormit bine, s-ar putea să fie mai mult decât doar stres de la locul de muncă sau un program încărcat. Dr. Tim spune că starea de oboseală constantă este un simptom comun la mulți pacienți cu cancer.

3. Transpirații nocturne sau febră de grad scăzut: Transpirațiile nocturne sunt de obicei legate de infecții.

Dar dacă apar des și fără un motiv clar, ar putea indica și anumite tipuri de cancer, cum ar fi limfomul. Fii atent la febra inexplicabilă care nu dispare.

4. Noduli în gât, piept sau axile: Apariția nodulilor în părți ale corpului, cum ar fi gâtul sau axilele, poate fi îngrijorătoare.

Dr. Tim spune că nodulii ar putea fi ganglioni limfatici umflați sau chiar tumori. Cel mai bine este ca orice nodul care apare să fie verificat de către un medic cât mai curând posibil.

5. Sângerare rectală: Sângerarea în timpul folosirii toaletei este adesea trecută cu vederea.

Dar dacă continuă sau se agravează, ar putea fi ceva mai grav, precum cancerul colorectal. Nu presupuneți că se datorează doar dietei sau unei zile proaste pentru stomac.

Dr. Tim a reamintit, de asemenea, că multe dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte afecțiuni, dar tocmai de aceea ar trebui să consultați întotdeauna un medic. Este mai bine să fii sigur decât să-ți pară rău.

Diagnosticul precoce și screenningul pot salva vieți

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depistarea precoce a cancerului îmbunătățește șansele de succes a tratamentului. Identificarea precoce a simptomelor – cunoscută sub numele de diagnostic precoce – și screeningul persoanelor sănătoase pot salva vieți. Întârzierea îngrijirii cancerului reduce șansele de supraviețuire și crește costurile și complicațiile.

Deci, dacă observați oricare dintre aceste simptome, nu le ignorați. Discutați cu medicul dumneavoastră și faceți-vă un test dacă este necesar. Depistarea timpurie a cancerului poate face o mare diferență.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel