Sari la conținut

Medic: Cartofii sunt o necesitate dacă ai această boală

consumul de cartofi
Sursa foto: firstforwomen.com

Cartofii sunt o necesitate dacă ai această boală. Cartofii sunt o sursă excelentă de carbohidrați și pot fi incluși în dietă în cazul unor boli, cu unele recomandări. De exemplu, se recomandă să fie consumați fierți pentru a păstra cât mai multe dintre nutrienții benefici precum fibrele, vitaminele și mineralele.

Cartofii sunt unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Un medic nutriționist a a numit boala în care ar trebui să fie consumați cu regularitate.

Beneficiile cartofilor pentru persoanele cu această boală

cartofi
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

„Pentru hipertensivii și bolnavii de inimă, cartofii proaspeți sunt folositori ca sursă bogată de potasiu”, spune expertul.

Specialistul adaugă că acest aliment este adesea definit pe nedrept ca un produs dăunător.

„Proaspăt și pregătit corespunzător, cartoful este de fapt foarte util organismului”, spune specialistul. Dr. Denisova explică beneficiile cartofilor pentru persoanele cu boli cardiovasculare.

„Datorită conținutului lor ridicat de potasiu, cartofii pot ajuta la hipertensiune arterială și boli cardiovasculare. Potasiul ajută la scăderea tensiunii arteriale. În plus, leguma este un diuretic ușor”, spune medicul.

Medicul mai spune că doi sau trei cartofi medii asigură în plus mai mult de jumătate din necesarul zilnic de potasiu al organismului.

„Cel mai bun mod de a le găti este să păstrezi pielea. O poți coace și la cuptor cu crusta”, notează nutriționistul.

Dr. Denisova adaugă că, pe lângă potasiu, cartofii conțin și alte minerale sub formă de calciu, magneziu, fier și fosfor. Leguma oferă organismului și vitamine: de exemplu, vitaminele B sau vitamina C. În ceea ce privește conținutul caloric, atunci când cartofii sunt fierți sau copți fără ulei, caloriile lor nu contează: 100 de grame conțin 76 kcal.

La cartofii prajiti, continutul lor creste de cateva ori. Ceea ce este important de reținut: cartofii proaspăt fierți, nerefrigerați au un indice glicemic ridicat datorită concentrației semnificative de amidon – asta înseamnă că, după ce le consumi, nivelul zahărului din sânge crește brusc.

Dacă aveți diabet, consumul acestora trebuie discutat cu un medic. Cartofii fierți devin cei mai utili după răcire în frigider – amidonul lor este transformat și devine un prebiotic, susținând dezvoltarea microflorei intestinale benefice.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel