Categories: Expertul zilei

MEDIC cardiolog: Uită de aceste alimente dacă ai tensiune mare! Iată ce trebuie să mănânci

Uită de aceste alimente dacă ai tensiune mare! Ce trebuie să mănânci și care sunt recomandările dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Șef de lucrări la UMF Carol Davila și Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie. 

Un stil de viață sănătos, echilibrat, este principalul ajutor în prevenția afecțiunilor cardiovasculare, dar și în completarea tratamentului antihipertensiv, atunci când această boală și-a făcut deja apariția.

„Stilul de viață sănătos” este o sintagmă pe care o auzim atât de des și nu doar pare, chiar și este foarte greu de însușit.

Ca în orice schimbare de obiceiuri  este nevoie de foarte multă voință. Să avem dintr-o dată grijă la tot ce mâncăm, să ne convingem creierul că ceea ce ne place ne face rău și să facem loc mișcării în programul aglomerat din fiecare zi, este o mare provocare în fața căreia mulți pacienți adoptă strategia lui „de mâine” dar, de fapt, renunță.

„Un sfat bun este ca aceste schimbări să fie introduse treptat, constant, cu un orizont de atingere a obiectivelor de modificare a dietei undeva în viitorul apropiat, iar aceste schimbări trebuie să fie adoptate pentru totdeauna.

Nu mereu medicul cardiolog are timp să discute cu pacientul despre cum să își schimbe gusturile, cu ce să înlocuiască o anumită mâncare ca să nu resimtă această schimbare drept o pedeapsă și riscăm ca pacientul să trișeze fără să vrea.

Este foarte important ca persoana respectivă să apeleze și la sfatul unor specialiști în nutriție sau, pur și simplu, să vizioneze

materiale relevante ale unor bucătari sau alți oameni care gătesc și mănâncă sănătos și gustos”, a explicat pentru Doctorul Zilei, dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Șef de lucrări la UMF Carol Davila și Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie. 

Medicul cardiolog recomandă în primul rând să consumăm mai puțină sare.

Clorura de sodiu denumită impropriu și sare de bucătărie, este sarea sodiului cu acidul clorhidric și are formula NaCl.

Atenție la principalul inamic!

Acest sodiu este cel vinovat de creșterea tensiunii arteriale, atunci când este consumat în exces. Un înlocuitor recomandat medical în hipertensiune este clorura de potasiu pe care o găsim în magazin sub denumirea de „sare fără sodiu”.

Atenție, sarea dietetică poate prezenta anumite dezavantaje și nu trebuie consumată decât la sfatul medicului. În România se consumă foarte multă sare, avem o bucătărie cu produse conservate cu sare dar și gusturile sunt formate în așa fel încât avem și o poveste, „Sarea în bucate”.

Treptat, descoperind noi mirodenii și încercând rețete noi, cu gust, putem reduce aportul de sare de la cele 20g care se consumă în medie în România pe zi, la cele 5g recomandate.

Nu trebuie să uităm că noi ne luăm sare nu doar din solniță ci și în mod natural din legume și fructe iar mai ales, ce este periculos, din toate produsele semipreparate și de panificație la care recurgem peste zi. În toate acestea a fost deja adăugată sare.

Comunicarea, bat-o vina!

Când vine vorba de comunicare, deși avem mulți experți în domeniu, lipsesc mesaje esențiale…

Auzim mesajul de pe canalele TV despre cum „consumul exagerat de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății”. Ar fi poate inspirat să auzim la fel de des mesaje pozitive cum „o masă bogată în fructe și legume ajută la menținerea sub control, în limitele bune, a sănătății inimii”.

Societatea Română de Cardiologie derulează deja de 4 ani o campanie națională de informare asupra hipertensiunii arteriale – „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” – prin care ne străduim să atragem atenția oamenilor asupra acestei afecțiuni atât de ignorate.

Este o boală cel mai adesea fără semne iar când acestea apar  se întâmplă să fie deja afectate organele și există risc de urmări severe precum infarct de miocard, AVC, insuficiență renală sau cardiacă etc.

De aceea nici un moment nu trebuie pierdut pentru a le sublinia românilor cât de important este să aibă o dietă sănătoasă, să își măsoare tensiunea arterială și să urmeze ce le-a recomandat medicul.

România și alte 3 țări europene – Cehia, Letonia, Luxemburg – au cea mai mare proporție de cetățeni care mănâncă ZERO porții de fructe și legume în fiecare zi, potrivit unui raport OECD cu privire la regimul de viață al cetățenilor din diverse țări.

Este o veste îngrijorătoare pentru că fructele și legumele sunt un ajutor esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare și un aliat cheie al tratamentului antihipertensiv.

Fructele și legumele conțin potasiu, un mineral care este esențial pentru buna funcționare a organismului și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de fructe și legume contracarează direct efectul sării, care conține sodiu și crește tensiunea arterială.

Pentru a menține tensiunea arterială sub control, ar trebui să mănânci cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi.

O porție este de 80 g, adică aproximativ o mână sau iată câteva sugestii: un castron mic de salată, trei linguri pline de legume, trei linguri pline de leguminoase, cum ar fi năut, linte sau fasole, un fruct de mărime medie, de exemplu, un măr, o portocală, o peră sau o banană, două fructe mai

mici, de exemplu prune, caise, o felie dintr-un fruct mare, cum ar fi pepene, ananas sau mango, două până la trei linguri de fructe de pădure sau struguri, un pahar (150 ml) de suc de fructe sau de legume, o lingură de fructe uscate.

Există obiecții și legate de dieta mediteraneeană printre specialiști deoarece conține totuși mai multe grăsimi decât se recomandă pacienților hipertensivi.

Este important, așadar, să fim precauți iar principala măsură de verificare este măsurarea periodică a tensiunii arteriale.

De altfel, este mesajul pe care Societatea Română de Cardiologie îl promovează deja de patru ani prin campania pe care o derulează la nivel național: „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, a mai  spus medicul pentru Doctorul Zilei.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

25 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

55 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: