Din cuprinsul articolului
Medic cardiolog: Românii greșesc când vine vorba de sănătatea inimii. Cum putem preveni decesele?
Deși există programe naționale de sănătate, dintre care cele mai multe au rol de prevenţie, România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare. În plus, În România sunt cei mai mulţi pacienţi cu boală vasculară periferică din UE și se fac peste 15.000 de amputaţii pe an.
Ca să evităm bolile cardiovasculare, medicii recomandă o dietă adecvată pentru inimă. De exemplu, medicii recomandă pacienților alimente cu un nivel scăzut de grăsimi saturate, consumul de pește gras, nuci, semințe, ulei de măsline, nivel scăzut de sare, de zahăr, consumul frecvent de fibre și alimente integrale și multe fructe și legume.
Chirurgul cardiovascular Victor Costache a spus ce putem face pentru a preveni decesele cauzate de bolile cardiovasculare.
Factorii de risc pentru bolile de inimă sunt: tensiune arterială crescută, fumat/alcool, colesterol mărit, diabet, sedentarisum, obezitate, istoricul familial, dietă.
„Pacienţii cu boli cardiovasculare nu au acea şansă la viaţă la fel ca pacienţii din statele Uniunii Europene.
Acest lucru se întâmplă din cauza decalajului între finanțare a bolilor cardiovasculare în România și în țările din Uniunea Europeană.
Cauza numărul 1 este ruptura care s-a creat între profesioniștii din domeniu și cei care trebuie să implementeze aceste programe de sănătate.
De exemplu, „finanțarea bolilor cardiovasculare nu a fost schimbată, nu a fost actualizată de 30 de ani. De 30 de ani practic, în România, nu creștem decontările pentru bolile cardiovasculare.”, a spus medicul cardiovascular Victor Costache, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Potrivit medicului, ritmul cardiac, tensiunea arterială normală, colesterolul ținut în parametrii normali, o bună sănătate orală înseamnă o inimă sănătoasă?
„Ca să evităm bolile cardiovasculare, trebuie să evităm fumatul. În ultimii ani s-a schimbat foarte mult profilul pacientului cu boli cardiovasculare. Să adoptăm o viaţă sănătoasă. Le spun pacienţilor trei lucruri simple – limitarea sau chiar oprirea consumului de dulciuri, pâine albă şi a nu mânca după ora 19. Desigur, şi să consumăm cât mai puţină sare.
Sunt două semne care ar trebuie să ne ridice un semnal de alarmă. Oboseala instalată rapid sau o oboseală care se instalează încet şi sigur.
Este un semnal de alarmă care se poate traduce ca fiind o boală valvulară. Durerea toracică care apare la efort sau în braţul stâng sunt două semnale de alarmă foarte puternice.
Ar trebui să ne măsurăm și respirația atunci când ne plimbăm sau când facem sport, să ne dăm seama dacă și acolo e ceva în neregulă.
Suplimentele de magneziu ajută, însă trebuie consultat medicul înainte de administrare.
Totodată, trebuie să le spunem oamenilor că nu mai stăm foarte multe zile internați în spital în momentul în care facem o intervenție. Medicina a avansat foarte mult.”, a mai spus medicul.
Așadar, există o mulțime de lucruri care pot crește riscul problemelor de inimă. E important să știm că persoanele peste 40 de ani ar trebui să meargă la controale amănunțite la fiecare 5 ani.
Ce produse susţin sistemul cardiovascular? Coenzima Q10, Resveratrol, L-arginina și Omega-3.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…