Medicul Vasi Rădulescu, cunoscut drept un medic scriitor, iar în 2018 desemnat ”Cel mai bun medic comunicator” la Gala COPAC, este urmărit de peste 100.000 de oameni pe reţelele sociale.
Vasi Rădulescu scrie despre experienţele trăite în spital şi încearcă să convingă oamenii să folosească surse credibile de informare atunci când vine vorba de sănătate şi medicaţie. Vasi Rădulescu este autorul cărţilor „Dragă inimă“ şi „Culorile uitării“, fiind şi fondatorul leapşadesănătate.ro, un proiect de educaţie medicală.
Potrivit cardiologului Vasi Rădulescu, există 30 de lucruri esențiale pentru o viață lungă și sănătoasă.
1.Treziți-vă devreme și nu mai stați niciun minut în plus în pat. E timp mort. Trezirea la 5:00 sau 5:30 oferă energie, timp pentru un mic dejun relaxant, citit, meditație, puțin sport.
2.Meditați un sfert de ceas, într-un loc cât mai liniștit. O puteți face imediat după trezire și/sau seara. Stați comod, respirați adânc și controlat, concentrați-vă pe diferite zone ale corpului, apoi plimbați gânduri pozitive de colo-colo, respingând orice altceva.
3.Beți un pahar de apă după trezire. Corpul stă 7-8-9 ore fără aport hidric, așa că e înțelept să-i oferim apă mai întâi de toate. Fără bicarbonat de sodiu sau alte minuni în apă.
4.Luați un mic dejun liniștit, fără distrageri de atenție. El poate conține un senviș, fructe, cereale (ideal înmuiate din timp, să se digere mai ușor), lapte, orice vă place în cantități moderate. Puteți bea o cafea sau o cană de ceai verde sau negru, ideal fără zahăr.
5.Faceți sport, de la înot până la jogging. Faceți sport ușor chiar dacă aveți probleme cu inima, spre exemplu după un infarct miocardic sau după conversia unei fibrilații atriale (după consultul medicului, desigur). Sportul ne menține într-un tonus fizic și psihic excelent, reducând considerabil riscul unor afecțiuni.
6.Un duș cu apă mai rece este tonifiant și anxiolitic. Poate ajuta și la ameliorarea hipersudorației. Dușul de dimineață are și o componentă meditativă, dar și de realizare a unui plan scurt de atac al zilei ce tocmai se deschide. Spălați părul cu apă călduță, iar dacă suportați, reduceți treptat temperatura apei pentru restul corpului.
7.Cuprindeți-vă ziua între două zâmbete. Energia pozitivă atrage energie pozitivă. Zâmbiți! Veți face totul mult mai ușor. Tineți minte asta: un comportament aspru, egoist și rece îi închide omului în față toate ușile și mai ales toate inimile. Omul vesel, deschis, recunoscător și bun va avea în jurul lui un univers pozitiv, plin de oportunități și de iubire.
8.Consumați puțin vin roșu la masa de prânz. Cam 100-150 de mililitri sunt sănătate curată, dar dacă nu sunteți consumatori, nu recomand să deveniți pentru a vâna eventuale efecte pozitive. Persoanele care au hipertensiune arterială, probleme hepatice sau gastrice vor evita alcoolul.
9.Învățați să trageți acțiunea lângă intenție. Degeaba vrem să facem ceva dacă rămânem la stadiul de idee. Acționând, făcând lucruri aparent mărunte, generăm o stare de bine în noi.
10.Nu mâncați prea mult la prânz. Cei ce se îndoapă la masa de prânz devin imediat somnolenți – motivul este redistribuția sangvină. Scade și randamentul intelectual. O masă cu doze moderate din mai multe tipuri de alimente este ideală pentru prânz. Gândiți-vă să așezați 2/3 din calorii în prima parte a zilei.
11.Respirați adânc aer curat, repetat. Există tehnici de respirație, multe utilizate și în meditație. Creierul se va simți excelent și veți gândi totul mult mai limpede. Trageți aer adânc, țineți aerul în plămâni pentru 8-10 secunde, expirați prelung. Repetați.
12.Dormiți cam opt ore pe zi. Este cel mai important aspect al vieții. Fără cafea și alte substanțe excitante (alcool) în a doua parte a zilei, fără lichide multe seara, fără cină bogată, fără sport după șapte seara, fără televizor. Citiți un roman ușor, respirați adânc, meditați, scrieți în jurnal, așterneți pe o hârtie lucrurile care vă macină.
Citește toate sfaturile pe leapsadesanatate.ro în acest LINK
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…