Din cuprinsul articolului
Cancerul hepatic este cancerul care începe în celulele ficatului. Ficatul este un organ de dimensiunea unei mingi de fotbal care se află în partea dreaptă sus a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.
Potrivit Mayo Clinic, în ficat se pot forma mai multe tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în principalul tip de celulă hepatică (hepatocitul). Alte tipuri de cancer hepatic, cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai puțin frecvente.
Cancerul care se răspândește la ficat este mai frecvent decât cancerul care începe în celulele hepatice. Cancerul care începe într-o altă zonă a corpului – cum ar fi colonul, plămânul sau sânul – și apoi se răspândește la ficat se numește mai degrabă cancer metastatic decât cancer hepatic. Acest tip de cancer este numit după organul în care a început – cum ar fi cancerul de colon metastatic pentru a descrie cancerul care începe în colon și se răspândește la ficat.
Majoritatea oamenilor nu au semne și simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic primar. Când apar semne și simptome, acestea pot include:
Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule este materialul care oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din corpul tău. Mutațiile ADN provoacă modificări în aceste instrucțiuni. Un rezultat este că celulele pot începe să crească necontrolat și în cele din urmă să formeze o tumoare – o masă de celule canceroase.
Uneori este cunoscută cauza cancerului hepatic, cum ar fi infecțiile cronice cu hepatită. Dar, uneori, cancerul de ficat se întâmplă la oameni fără boli de bază și nu este clar ce cauzează.
„De când cu noile moleculele direct active, constatăm că se schimbă tabloul general al afecțiunilor hepatice. În momentul de față, vorbim de modificări non-virale, la nivelul ficatului, adică ficatul gras non-alcoolic și alcoolic.
Alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului si atrage încărcarea grăsoasă a ficatului, Chiar dacă virurusul hepatitic B stă și doarme și nu face prea multe stricăciuni care să conducă la apariția fibrozei și noi insiropăm ficatul cu alcool și mai și fumăm, se produce în ficat acid lactic. Acidul lactic pârlește și creează necroză locală. Încet-încept poate să apară și cancerul hepatic,” a declarat prof. Streinu-Cercel, pentru Medika TV, moderată de Elena Onceanu.
Factorii care cresc riscul de cancer hepatic primar includ:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…