Din cuprinsul articolului
Cancerul hepatic este cancerul care începe în celulele ficatului. Ficatul este un organ de dimensiunea unei mingi de fotbal care se află în partea dreaptă sus a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.
Potrivit Mayo Clinic, în ficat se pot forma mai multe tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în principalul tip de celulă hepatică (hepatocitul). Alte tipuri de cancer hepatic, cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai puțin frecvente.
Cancerul care se răspândește la ficat este mai frecvent decât cancerul care începe în celulele hepatice. Cancerul care începe într-o altă zonă a corpului – cum ar fi colonul, plămânul sau sânul – și apoi se răspândește la ficat se numește mai degrabă cancer metastatic decât cancer hepatic. Acest tip de cancer este numit după organul în care a început – cum ar fi cancerul de colon metastatic pentru a descrie cancerul care începe în colon și se răspândește la ficat.
Simptome cancer de ficat
Majoritatea oamenilor nu au semne și simptome în stadiile incipiente ale cancerului hepatic primar. Când apar semne și simptome, acestea pot include:
- Pierderea in greutate fara sa incerci
- Pierderea poftei de mâncare
- Dureri abdominale superioare
- Greață și vărsături
- Slăbiciune generală și oboseală
- Umflarea abdomenului
- Decolorarea galbenă a pielii și a albului ochilor (icter)
- Scaune albe
Cauze
Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule este materialul care oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din corpul tău. Mutațiile ADN provoacă modificări în aceste instrucțiuni. Un rezultat este că celulele pot începe să crească necontrolat și în cele din urmă să formeze o tumoare – o masă de celule canceroase.
Uneori este cunoscută cauza cancerului hepatic, cum ar fi infecțiile cronice cu hepatită. Dar, uneori, cancerul de ficat se întâmplă la oameni fără boli de bază și nu este clar ce cauzează.
„De când cu noile moleculele direct active, constatăm că se schimbă tabloul general al afecțiunilor hepatice. În momentul de față, vorbim de modificări non-virale, la nivelul ficatului, adică ficatul gras non-alcoolic și alcoolic.
Alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului si atrage încărcarea grăsoasă a ficatului, Chiar dacă virurusul hepatitic B stă și doarme și nu face prea multe stricăciuni care să conducă la apariția fibrozei și noi insiropăm ficatul cu alcool și mai și fumăm, se produce în ficat acid lactic. Acidul lactic pârlește și creează necroză locală. Încet-încept poate să apară și cancerul hepatic,” a declarat prof. Streinu-Cercel, pentru Medika TV, moderată de Elena Onceanu.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de cancer hepatic primar includ:
- Infecție cronică cu HBV sau HCV. Infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB) sau virusul hepatitei C (VHC) crește riscul de cancer la ficat.
- Ciroză. Această afecțiune progresivă și ireversibilă determină formarea de țesut cicatricial în ficat și crește șansele de a dezvolta cancer la ficat.
- Anumite boli hepatice moștenite. Bolile hepatice care pot crește riscul de cancer hepatic includ hemocromatoza și boala Wilson.
- Diabet. Persoanele cu această tulburare de zahăr din sânge au un risc mai mare de cancer la ficat decât cei care nu au diabet.
- Boală hepatică grasă nonalcoolică. O acumulare de grăsime în ficat crește riscul de cancer la ficat.
- Expunerea la aflatoxine. Aflatoxinele sunt otrăvuri produse de mucegaiurile care cresc pe culturile care sunt stocate prost. Culturile, cum ar fi cerealele și nucile, pot fi contaminate cu aflatoxine, care pot ajunge în alimentele făcute din aceste produse.
- Consumul excesiv de alcool. Consumul zilnic de peste o cantitate moderată de alcool de-a lungul mai multor ani poate duce la leziuni hepatice ireversibile și poate crește riscul de cancer la ficat.