Din cuprinsul articolului
Șansa de recuperare a unui pacient cu cancer depinde de tipul și stadiul cancerului și de tratamentul și răspunsul individual al fiecărui pacient. Unele tipuri de cancer au o rată mare de supraviețuire pe termen lung, în timp ce altele sunt mai dificil de tratat.
În general, progresele în diagnosticul și tratamentul cancerului au crescut semnificativ ratele de supraviețuire. Tratamente precum chimioterapia, radioterapia, terapia țintită și imunoterapia au îmbunătățit șansele de vindecare și control al cancerului.
Dr. Ungureanu Andrei, medic primar oncologie a vorbit despre șansele de vindecare și revenire la o viață normală pentru bolnavii de cancer din România.
„Putem spune cu siguranță că poate fi tratat cu mai mult succes decât era tratat înainte. Dar mai este încă foarte mult loc, pentru că succesul nu este complet categoric. S-a făcut pași înainte. Categoric, acest diagnostic nu trebuie asociat cu moartea și nici cu suferința.
Este o boală prin care se poate trece și o boală din care multe paciente ies. Cele mai multe paciente ies învingătoare. Dar cancerul de sân rămâne în continuare o boală care poate să și omoare”, afirmă dr. Ungureanu.
Dr. Ungureanu Andrei mai spune că „ pentru toate tipurile de cancer există tratament, doar că, în funcție de agresivitatea bolii, tratamentele sunt mai mult sau mai puțin diferite și succesul terapeutic este mai mult, mai puțin diferit. Dacă ne referim la cancere de sân, există un subgrup de cancere de sân undeva la 15-18% procent este variabil. Așa-numite cancere sunt tipuri negative”.
„Aceste cancere nu au niciun marker pe suprafață care să ne permită să facem un tratament țintit. Sunt cancere mai agresive. Sunt cancere cu o tendință mai mare de metastazare la nivel cerebral, la nivel pulmonar și cu afectarea organelor vitale, la nivel hepatic și cu probabilități de vindecare un pic mai mici și cu probabilități de recidivă mai mari.
Acolo încă mai avem loc. Sunt medicamente nou apărute, avem acces la ele și vom avea acces la mai multe medicamente. Dar în momentul ăsta să spunem că pacientele cu tipul negativ au cea mai nefericită devenire dintre toate pacientele cu cancer de sân”, mai spune medicul specialist.
„Ghidurile sunt variabile (pentru screening n.r.). În momentul ăsta, vârsta scade. Vine momentul să nu mai poți să mai vorbești neapărat de o vârstă la care să înceapă screening-ul. A fost 50 de ani, a coborât la 40 de ani. Se pot face și mai devreme, în funcție de factorii de risc pe care o pacientă are, respectiv alți membri ai familiei sau mutații de BRCA pe care le cunoaștem că sunt foarte mediatizate”, a explicat medicul Ungureanu Andrei, la Antena 3 CNN.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…