Sari la conținut

Medic: Bea-le după exces alimentar, acestea sunt cele mai bune ceaiuri pentru digestie

Ceai
sursa foto: shutterstock
Ceai pentru digestie

Medic, despre un ceai care ajută digestia: Bea-le după exces alimentar! Sărbătorile festive sau pur și simplu supraalimentarea duc adesea la senzații neplăcute: greutate, balonare, durere sau greață cauzate de indigestie. În astfel de cazuri, decocturile și ceaiurile din plante, care au proprietăți antispastice și calmante, pot ajuta.

Dr. Natalia Balan subliniază care sunt cele mai bune ceaiuri pentru digestie. Lista acestora include ceai de mușetel, ghimbir, mentă, fenicul, balsam de lămaie.

Lista celor mai bune ceaiuri pentru digestie

Ceai
Sursa foto: Unsplash

Infuzia de mușețel va ajuta la ameliorarea crampelor stomacale. Această plantă este cunoscută pentru efectul său benefic asupra sistemului digestiv. Pentru a face un ceai, turnați 1 lingură de flori uscate de mușețel în 250 ml de apă clocotită și lăsați-l să fiarbă timp de 10-15 minute. Este recomandat să bei acest ceai cald, cu înghițituri mici.

Ghimbir pentru digestie

Ghimbirul susține procesul de digestie, reduce senzația de greață și combate inflamarea. Pentru a pregăti infuzia, turnați o bucată de ghimbir proaspăt cu apă clocotită, adăugând puțină miere sau suc de lămâie după gust, potrivit Actualno.

Menta: Are un efect calmant și ajută la relaxarea mușchilor tractului gastrointestinal. Datorită acestui lucru, ameliorează balonarea și elimină disconfortul. Pentru a prepara infuzia se iau câteva frunze de menta proaspătă sau uscată, se toarnă peste ele apa clocotita și se lasa la infuzat 7-10 minute.

Feniculul combate perfect balonarea 

Feniculul combate perfect balonarea și stimulează digestia. Pentru a face un ceai, macinati o lingurita de seminte de fenicul, turnati peste ele o cana de apa clocotita si lasati sa se infuzeze 10-15 minute. Este mai bine să bei infuzia după masă.

Melisa are un efect calmant și ajută la indigestia cauzată de stres sau de supraalimentare. Se toarna 1-2 lingurite de frunze uscate de melisa cu 200 ml apa clocotita, se lasa sa fiarba 10 minute si se strecoara. Băutura se consumă cel mai bine caldă.

„Este important să rețineți că înainte de a folosi infuziile din plante, trebuie să consultați medicul, mai ales dacă aveți boli cronice sau alergii. Atenție și la dozare: consumul excesiv chiar și de infuzii sănătoase poate duce la reacții adverse”, spune specialistul.

Alte beneficii ale ceaiului de melisa

Melisa acționează ca agent bactericid, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian datorită vitaminelor, mineralelor, flavonoidelor, compușilor organici și multor alte substanțe pe care le conține.

Planta scade nivelul colesterolului

Planta scade nivelul colesterolului și îmbunătățește profilul lipidic, ceea ce are un efect pozitiv asupra funcționării sistemului cardiovascular. Ameliorează simptomele toxicozei în timpul sarcinii și îmbunătățește lactația la femei în timpul alăptării. Îmbunătățește imunitatea, protejează împotriva răcelii și reduce activitatea virusului herpes.

Ameliorează iritația tractului gastro-intestinal, inclusiv durerea liniștitoare în stomac și intestine, mai ales dacă aceste simptome apar din cauza stresului. Îmbunătățește funcția rinichilor și metabolismul. Reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Planta are proprietăți puternice antistres: ameliorează anxietatea, ajută la depășirea oboselii emoționale și fizice, îmbunătățește somnul, crește rezistența sistemului nervos, ajută la combaterea simptomelor depresiei și armonizează starea de spirit. Spre deosebire de multe sedative, o ceașcă de ceai de balsam de lămâie calmează fără a inhiba sistemul nervos. Prin urmare, o ceașcă de ceai din plante este potrivită pe tot parcursul zilei. Iar vara, acest ceai este minunat de revigorant.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel