Din cuprinsul articolului
Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Multe tipuri de cancer de prostată cresc lent și rămân limitate la glanda prostatică, unde este posibil să nu provoace leziuni grave.
Dar, în timp ce unele tipuri de cancer de prostată se dezvoltă lentă și pot necesita tratament minim sau deloc, alte tipuri sunt agresive și se pot răspândi rapid.
Cristian Surcel, medic urolog, a dezvăluit în cadrul unei emisiuni cum poate fi prevenită această afecțiune gravă.
„În Europa și în America de Nord cancerul de prostată astăzi este principalul tip de cancer din patologia masculină. Și datele pe care le avem în 2022 sunt cumva influențate de perioada COVID.
În perioada COVID, s-au diagnosticat cu 25 % mai puține cancere de prostată. Asta nu înseamnă că ele nu existau, ci nu au fost descoperite. Pacienţii nu au venit la medic.
În America, spre exemplu, 70 % din pacienți au fost mai puțin testați PSA față de cum era obiceiul prin medicii de familie sau prin medicii urologi în comparaţie cu 2019.”, a spus medicul urolog Cristian Surcel, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Nu este uşor să previi un cancer de prostată, pentru că este un cancer care se instalează din punct de vedere al leziunilor la vârste foarte fragede.
Există o perioadă foarte lungă de 20,22, chiar 25 de ani de latență. Apoi, după vârsta de 55, 60, 65, 70 de ani, începe să se manifeste clinic.
Este important ca bărbaţii să fie apropiaţi de medicii urologi, astfel încât să fie testaţi precoce.
În lumea civilizată există o strategie bazată pe risc. Adică, dacă pacientul are peste 50 de ani, dar nu are factori de risc, trebuie să se prezinte la fiecare 5 ani la medicul urolog.
Dacă în familie există rude de gradul 1 sau rude apropiate cu cancer de prostată, screening-ul se recomandă să debuteze de la 45 de ani, iar dacă există gene responsabilw de cancer, screening-ul trebuie să înceapă undeva de la 40 de ani.
Rasa de culoare, de exemplu, are o incidenţă mai mare faţă de rasa caucaziană.
PSA-ul este o enzimă, este un antigen care de fapt este o enzimă pe care noi îl recoltăm din sânge.
Deşi este un marker care a revoluţionat medicina şi diagnosticul cancerului de prostată, acest PSA este un marker care nu este specific cancerului, dar este specific prostatei.
Dacă ai un PSA ridicat, asta nu înseamnă că ai obligatoriu cancer. Deci, nu trebuie să devii axios şi să intri în depresie. Ci să mergi la un medic urolog să evalueze riscul.
În cel mai rău caz, dacă riscul este ridicat, se recomandă un RMN sau o puncție. Această puncţie stabilește diagnosticul. Să înţelegem că nici simptomatologia şi nici PSA-ul nu ne oferă diagnosticul.
Stilul de viaţă contează şi contează chiar mai mult decât alimentaţia. Se consideră că este bine să facem sport cel puţin 30 de minute. Să facem exerciţii regulate. Să ne expunem la soare.
Potrivit studiilor, alcoolul în cantităţi mici, scade cu 10-15 % riscul de cancer de prostată. De asemenea, foarte important este şi consumul de seleniu, de zinc. Să mâncăm fructe de mare şi roşii. Să nu mâncăm mâncare prăjită.”, a mai spus medicul urolog Cristian Surcel.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…