Sari la conținut

Medic: Băutura care ar putea reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge

tromboza venoasă profunda
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Simptome tromboza venoasă profunda

Intervențiile simple pot fi surprinzător de eficiente în reducerea riscului de formare de cheaguri de sânge dăunătoare.

Fie că este vorba de un pahar de cola rece ca gheața sau de un mic espresso, ceea ce beți reprezintă o parte importantă a dietei dumneavoastră.

În timp ce băuturile energizante pot provoca formarea de cheaguri dăunătoare în decurs de o oră de la consum, alte alegeri ar putea împiedica formarea de aglomerări sub formă de gel.

Mai mult, băutura care v-ar putea reduce riscul este deja la robinetul din bucătăria dumneavoastră – apa.

Dr. Sunni Patel, de la Dish Dash Deets, a declarat pentru Express.co.uk că această opțiune accesibilă poate reduce riscul de formare a cheagurilor prin îmbunătățirea circulației sângelui, subțierea sângelui, diluarea acestuia și prevenirea deshidratării.

Dr. Patel a spus: „Consumul unei cantități adecvate de apă ajută la menținerea unui volum adecvat de sânge și promovează o circulație optimă a sângelui.

„O hidratare suficientă asigură o bună circulație a sângelui prin vasele de sânge, reducând șansele de formare a cheagurilor.

„Apa ajută la diluarea concentrației anumitor componente din sânge, cum ar fi fibrinogenul și trombocitele, care sunt implicate în formarea cheagurilor de sânge.

„O hidratare adecvată menține aceste componente la niveluri optime, reducând probabilitatea formării cheagurilor.”

Pe de altă parte, deshidratarea vă poate face sângele mai gros și mai predispus la formarea de cheaguri.

Sursa: Unsplash

Apa susține buna funcționare a rinichilor

Medicul a explicat, de asemenea, că un aport suficient de apă susține buna funcționare a rinichilor, ceea ce le permite acestora să filtreze deșeurile și toxinele din sânge.

„Acest lucru ajută la menținerea unei compoziții sănătoase a sângelui și reduce riscul de formare a cheagurilor”, a spus Dr. Patel.

Când vine vorba de cantitatea de apă pe care trebuie să o beți pentru a profita de aceste beneficii, nu este atât de simplu.

Medicul a împărtășit că factori precum vârsta, sexul, compoziția corporală, nivelul de activitate, climatul și starea generală de sănătate, toate joacă un rol în hidratare.

El a adăugat: „Deși nu există o recomandare universală specifică, un ghid general adesea citat este acela de a bea cel puțin doi litri.

„Cu toate acestea, este important să rețineți că acest ghid poate să nu fie potrivit pentru toată lumea, iar nevoile individuale de apă pot fi diferite.

„O abordare mai personalizată pentru a determina aportul de apă este de a asculta semnalele de sete ale corpului dumneavoastră.

„Setea este un mecanism care ajută la reglarea echilibrului de lichide, așa că a bea atunci când vă este sete este, în general, un bun indicator că aveți nevoie de hidratare.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel