Sari la conținut

Medic ATI: Măștile FFP2 nu sunt recomandate populației generale!

 Măștile FFP2 nu sunt recomandate populației generale, ci doar lucrătorilor medicale, atrage atenția un medic român. Radu Țincu, medic ATI la spitalul Floreasca din București, a explicat, pentru Ziare.com, că esențiale rămân distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție dat fiind faptul că tulpina Omicron este considerabil mai contagioasă.

”În primul rând, știm că este o variantă virală mult mai transmisibilă. De aceea, tot ce înseamnă distanțare și purtarea măștii trebuie să fie cât mai riguros reglementat.

Pe de altă parte, varianta Omicron determină forme mai blânde de boală, până la acest moment toate datele din Europa de Vest ne spun că în ciuda creșterii numărului de cazuri diagnosticate, numărul de spitalizări cauzate de COVID-19 a scăzut, ceea ce reprezintă un element îmbucurător, înseamnă că nu determină forme severe de boală. Însă pentru a limita răspândirea virusului este clar că distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție reprezintă elemente care pot să încetinească ritmul de propagare a virusului în comunitate”, a explicat Radu Țincu.

Măștile FFP2 nu sunt recomandate populației generale!

Pe de altă parte, consideră că există o posibilitate destul de mare să nu mai fie necesare măsuri foarte severe dacă tulpina nu determină forme grave de boală.

”Dacă varianta aceasta virală determină afectarea cu precădere a arborelui respirator superior și nu determină forme severe de boală, în contextul acesta e posibil să nu mai fie nevoie de măsuri atât de stricte”, adaugă Radu Țincu.

Referitor la măștile FFP2, care ar putea să devină obligatorii în România, medicul spune că, momentan, recomandările nu vizează utilizarea lor de către populația generală.

”La acest moment, recomandarea Centrului de Supraveghere a Bolilor Transmisibile din Statele Unite ale Americii, ultima recomandare din 25 octombrie, prevede că măștile de înaltă protecție nu sunt recomandate populației generale, acestea fiind destinate doar lucrătorilor medicali. Sigur, se poate lua în discuție recomandarea de a purta aceste măști în spațiile închise, aglomerate, sau de către persoanele vulnerabile de a dezvolta o formă severă de COVID-19”, spune medicul.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel