Din cuprinsul articolului
Festivalul electronic Saga ce a fost găzduit de Capitală a zguduit atât lumea medicală, cât și scena evenimentelor în general. Fenomenul șocat care a luat lumea prin surprindere: 17 persoane au ajuns la spital, după ce au consumat alcool în exces sau droguri, iar un tânăr de 25 de ani a murit, din cauza unei supradoze.
Potrivit rapoartelor emise de Poliție, 120 de tineri au fost prinși cu droguri la festivalul ce avut loc în acest weeekend.
Radu Țincu, medic de terapie intensivă, cu specializare în toxicologie, a explicat la Digi24 ce se întâmplă în cazul consumului de stupefiante la astfel de petreceri-maraton, mai ales dacă ele sunt combinate cu energizante, cafea în exces și alcool.
„Din păcate, a fost altfel decât altădată. În această perioadă au fost tineri care au ajuns la spital. Un tânăr sub 30 de ani cu dureri precordiale asemănătoare unui infarct miocardic – te aștepți să întâlnești la o persoană vârstnică, nu la un tânăr care dansează și se simte bine într-o zi de weekend”, a mărturisit dr. Radu Țincu.
Infarctul miocardic este cauzat de consumul de susbtanțe stupefiante, care modifică funcționarea activității inimii printr-o suprasolicitare atât a activității cardiace, cât și printr-o scădere a vascularizației cardiace în timpul consumului acelei substanțe.
„Discutăm aici de substanțe care stimulează cordul, stimulează inima, cum ar fi cocaina sau amfetaminele, și care pot să producă chiar îngustarea vaselor coronariene în acele momente în care se găsesc în corpul nostru”, a arătat medicul.
„Dacă discutăm de substanțele care stimulează activitatea organismului, cum ar fi cocaina, amfetamine, metamfetamine, canabisul, dacă le asociem cu substanțe energizante, cafea în exces, toate aceste lucruri vor avea un sinergism farmacologic, adică vor intensifica efectele toxice pe care aceste substanțe le pot avea. Pacienții pot să prezinte tulburări de ritm cardiac, pot să prezinte aritmii cardiace, creșteri ale tensiunii arteriale”, a menționat Radu Țincu.
„Gândiți-vă că au fost tineri care au dansat ore întregi până când au avut distrucții musculare sau s-au supraîncălzit, au venit la spital cu temperaturi de peste 39-40 de grade și au necesitat măsuri de răcire externă pentru a putea să domolim această supraîncălzire”, a povestit medicul.
Totul, în contextul în care aceste substanțe stimulatoare îți dau o falsă energie continuă. Ai senzația că poți să nu dormi câteva zile, poți să dansezi continuu ore întregi, nu ai nevoie de mâncare și nu ai nevoie de hidratare, n-ai nevoie de apă. Or, hidratarea este necesară, pentru că aceste substanțe, care îți dau această falsă senzație de energie, îți realizează o abolire a unor senzații fiziologice. Una din ele este senzația de somn, că trebuie să te odihnești, și a doua este senzația de sete și acești oameni uită să bea lichide. „Gândiți-vă ce înseamnă să dansezi ore întregi, să transpiri și să nu bei niciun fel de lichid sau să nu bei apă. Este evident că deshidratarea este prezentă și poate să cauzeze chiar colaps cardiovascular, cum s-a întâmplat în trecut în mai multe cazuri”, atrage atenția medicul de terapie intensivă.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…