Din cuprinsul articolului
Medic ATI: „3 reguli care pot reduce transmiterea virusului”. Certificatul verde nu „scutește” persoanele vaccinate de infectări.
Cu toate că, inițial, certificatul verde digital avea rolul de a facilita călătoriile în interiorul U.E., Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o Hotărâre privind noi restricții prin care se urmăreşte reducerea numărului de infectări zilnice cu Covid-19.
Astfel, a fost introdusă și obligativitatea certificat verde pentru accesul la activităţi economice din anumite domenii în localităţile în care rata de incidenţă este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.
Certificatul verde nu „scutește” persoanele vaccinate de infectări
Laura Zarafin, medic din cadrul secției ATI Chirurgie din Spitalul Colentina, a reamintit motivul real pentru care a fost gândit și creat vaccinul anti-covid. Sub nicio formă vaccinul nu împiedică vaccinarea, prin urmare persoanele vaccinate trebuie să respecte, în continuare regulile elementare de preveție.
„Vaccinul anti Covid a fost gândit ca un fel de „antrenor ” al sistemului imunitar și presupune întâlnirea voită a organismului uman cu structura „spike” a virusului Sars-CoV-2, ducând astfel la producerea de anticorpi antiproteină spike (care pot fi măsurați prin teste de laborator), dar si la antrenarea imunității celulare ( limfocitele T având rol major în sistemul de apărare contra coronavirusului).
Cu alte cuvinte, prin vaccinare, se speră obținerea unui răspuns imun antiviral prompt, competent și adecvat, astfel încât persoanele vaccinate să nu ajungă să facă forme critice de boală Covid 19.
Vaccinul nu împiedică infectarea.
De aici și concluzia că vaccinații nu sunt scutiți de infectare, sau altfel spus, vaccinații, mai ales în perioadele de creștere exponențială a infectărilor, ar fi bine să respecte regulile elementare de prevenție, la fel ca și cei nevaccinați.
Medic ATI: „3 reguli care chiar ar putea reduce transmiterea virusului
Care sunt aceste reguli de bun simț și care chiar ar putea reduce transmiterea virusului? Sunt 3 reguli extrem de simple:
1) purtarea măștilor ffp2 în spații închise și prost ventilate (care nu au sisteme de aerisire corespunzătoare – care aduc ciclic aer proaspăt din afară și au filtre HEPA), indiferent dacă vorbim de spitale , birouri , restaurante , magazine sau toalete publice.
2) evitarea aglomerațiilor chiar și în aer liber sau purtarea măștilor chirurgicale în spații deschise în care se află mulți oameni , mai ales când se vorbește tare sau se cântă.
Varianta delta a SarsCov 2 este extrem de contagioasă, este posibil să ne întâlnim absolut toți cu acest virus, dar toți trebuie să înțelegem că esența, dacă ne referim la sănătatea publică, rămâne testarea periodică a vaccinaților și nevaccinaților deopotrivă.
Ce ce este esențial să știm în momentul infectării ?
Ca să urmăm niște pași ce ne-ar putea salva viața (vaccinați sau nevaccinati):
- evaluare inițială a stării de sănătate, izolare 7-10 zile a noastră și a contacților.
- administrare de antivirale sau anticorpi monoclonali în primele 3 zile, mai ales la cei cu comorbidități.
- administrarea de anticoagulant, fie în doză profilactică, fie terapeutică la cei cu factori de risc cardiovasculari asociați.
- monitorizarea la domiciliu a saturației în oxigen a sângelui periferic cu pulsoximetru.
- administrarea de antiinflamatorii steroidiene când scade saturația în oxigen.
- internare în spital când avem nevoie de oxigenoterapie.
- reevaluare, inclusiv CT, la 7-10 zile după testul pozitiv pentru a ști dacă avem nevoie de recuperare respiratorie sau terapie hiperbară”, a scris medicul Laura Zarafin pe contul său de Facebook.