Sari la conținut

Medic: Așa se calculează greutatea ideală a fiecărei persoane

cantar kilograme
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
cum se calculeaza corect greutatea

Nu știți cum să vă calculați singur greutatea corporală? Un medic endocrinolog a explicat o metodă și cum se aplică fiecărei persoane.

Uite cum se calculează greutatea ideală

Endocrinologul Alexey Zhito explică: „Ne măsurăm înălțimea cu precizie și scădem 110 din cifra rezultată, obținem cifra pe care ar trebui să o vedem în mod ideal pe cântar atunci când măsurăm greutatea corporală”, spune specialistul.

„De exemplu, dacă înălțimea unei persoane este de 190 cm, scădem 110 din această cifră și rezultă că greutatea ideală este de 80 kg. Desigur, sunt multe excepții, vorbim de o greutate corporală medie. Și bineînțeles, dacă faci antrenament de forță, vei avea și greutate musculară suplimentară – acest lucru este important.

Menținerea greutății la un nivel normal

Menținerea greutății la un nivel normal este importantă. nu numai din punct de vedere estetic, ci și datorită faptului că de aceasta depinde calitatea muncii multor organe și sisteme. Printre acestea, organul nostru principal este inima”, a spus endocrinologul.

Indicatori care afectează negativ activitatea inimii

„Să presupunem că, cu ajutorul unui medic, ai muncit mult pe tine și ai adus greutatea corporală la niveluri normale. Ce va începe să se întâmple în organism? Acei indicatori care afectează negativ activitatea inimii se vor normaliza: nivelul sângelui presiunea, frecvența cardiacă înainte și după efort, nivelul de acid uric, glucoză, insulină, leptina etc.”, adaugă medicul endocrinolog.

obezitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

50 de boli diferite

Dacă aveți o greutate peste medie, aveți un risc peste medie de a dezvolta mai mult de 50 de boli diferite. Acestea includ atât principalele cauze de deces – boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, anumite tipuri de cancer – cât și boli mai puțin frecvente precum guta și calculii biliari. Poate și mai convingătoare este legătura puternică dintre obezitate și depresie, deoarece această tulburare comună de dispoziție poate avea un impact profund negativ asupra vieții de zi cu zi.

Statistici dezamăgitoare despre greutate și sănătate

Cercetătorii de la Harvard care au combinat date de la peste 50.000 de bărbați (participanți la Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate) și peste 120.000 de femei (participante la Studiul de sănătate a asistentelor) au dat statistici dezamăgitoare despre greutate și sănătate.

Indice de masă corporală (IMC)

Voluntarii își raportează înălțimea și greutatea, precum și informații despre dieta, obiceiurile și istoricul medical. Cercetătorii i-au urmărit pe voluntari mai mult de 10 ani. Ei notează apariția bolilor și le compară cu indicele de masă corporală (IMC) – cantitatea relativă de grăsime din corpul unei persoane, calculată pe baza înălțimii și greutății acesteia.)

Obezitatea crește riscul de diabet de 20 de ori

Obezitatea crește riscul de diabet de 20 de ori și crește semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral și calculi biliari. În rândul persoanelor supraponderale sau obeze, există o relație directă între IMC și risc: cu cât IMC este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea de a dezvolta boala.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel