Categories: Expertul zilei

Medic: Aproximativ 80% dintre accidente vasculare cerebrale pot fi prevenite. 5 moduri de a reduce riscul unui accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este o boală care poate fi prevenită, dar mulți nu sunt conștienți de acest fapt. Iată ce are de spus un medic despre cum puteți reduce riscul de accident vascular cerebral.

În fiecare an, 1,5 milioane de oameni suferă de un accident vascular cerebral, dintre care 50 de milioane de oameni nu îl sesizează, iar alți 50 de milioane de oameni sunt lăsați cu handicap permanent.

La 29 octombrie este marcată, în fiecare an, Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC) – World Stroke Day – pentru a atrage atenţia că riscul producerii unui AVC este mare, dar şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la gravitatea şi ratele ridicate ale accidentului vascular cerebral şi de a vorbi despre modalităţi prin care putem reduce povara accidentului vascular cerebral printr-o atenţionare cu privire la factorii de risc şi semnele de accident vascular cerebral.

Conform statisticilor, în România se înregistrează anual 65.000 de AVC, iar 50.000 sunt ischemice.

Fibrilaţia atrială (FiA) – cea mai frecventă aritmie cardiacă – creşte de cinci ori riscul de AVC ischemic şi este cauza pentru 20-30% dintre cazurile de AVC ischemic.

AVC provocat de FiA are cea mai mare rată de mortalitate (25% la 1 lună – 40% la un an) şi de dizabilitate majoră printre supravieţuitori. Pacienţii cu FiA au o probabilitate de 50% mai crescută să rămână cu dizabilităţi majore în urma unui AVC.

FiA, chiar dacă este paroxistică sau persistentă poate produce simptome nespecifice – palpitaţii, dispnee sau ameţeli – dar de multe ori este asimptomatică sau simptomele sunt trecute cu vederea de pacienţi. Absenţa simptomelor dublează riscul de AVC datorită diagnosticului tardiv şi a absenţei tratamentului.

5 strategii de prevenire a accidentului vascular cerebral

Cifrele pot fi descurajatoare, dar este la fel de deranjant să știm că 80% dintre cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Deci unde greșim? La ce nu știm sau la ce nu acordăm atenție? Ce se poate face? Am vorbit cu Dr. Amit Shah, consultant neurolog, SRV Hospitals, Goregaon, pentru a găsi răspunsurile.

Există multe modalități de a vă gestiona factorii de risc și de a preveni apariția unui accident vascular cerebral. Acestea includ:

Managementul tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc principal pentru accident vascular cerebral.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Potrivit unui studiu publicat în AHA Journal, hipertensiunea arterială, care se referă la o valoare mai mare de 140/90 mm Hg, apare în accidentul vascular cerebral acut în până la 75% din cazuri.

Prin urmare, controlul tensiunii arteriale prin medicamente, modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă cu conținut scăzut de sodiu, exerciții fizice, reducerea stresului și monitorizarea regulată pot reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Renunțarea la fumat

După cum se știe, fumatul provoacă leziuni majore vaselor de sânge și crește riscul de cheaguri de sânge, făcându-l un contributor major la accident vascular cerebral.

De fapt, fumatul crește riscul de accident vascular cerebral de trei până la patru ori, conform unui studiu publicat în Expert Review of Cardiovascular Therapy.

Renunțarea la fumat este calea de urmat pentru cei care fumează și sunt expuși riscului de accident vascular cerebral.

Dieta sanatoasă și controlul greutății

Potrivit Dr. Shah, menținerea unei diete echilibrate, care este săracă în grăsimi saturate, sare și alimente procesate, poate ajuta la controlul greutății și a nivelului de colesterol, reducând riscul de ateroscleroză și cheaguri de sânge, care la rândul lor pot duce la un accident vascular cerebral.

Sport regulat

Exercițiile zilnice sunt cheia în managementul riscului de accident vascular cerebral. Activitatea fizică îmbunătățește circulația, ajută la gestionarea greutății și scade riscul de afecțiuni precum diabetul, toate acestea fiind principalii factori de risc ai bolii.

„Încercați să faceți cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată pe săptămână”, ne sfătuiește Dr. Shah.

Managementul Diabetului

Majoritatea funcțiilor noastre corporale sunt interconectate. Nivelurile ridicate ale zahărului din sânge în diabet poate deteriora vasele de sânge, ceea ce ne poate influența riscul de accident vascular cerebral.

Prin urmare, gestionarea diabetului prin medicamente, dietă și modificări ale stilului de viață este crucială pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

19 secunde ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

20 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

41 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: