Categories: Expertul zilei

Medic: ”Apa minerală e contraindicată în anumite cazuri pentru că poate contribui la evoluția unor afecțiuni”

Apa minerală – plata sau carbogazoasă – este o apă microbiologic pură. În general, aceasta are, după cum sugerează și numele, un continut ridicat de minerale care nu o recomandă pentru un consum zilnic.

Potrivit Administrației Americane care se ocupă de controlul alimentelor și medicamentelor (FDA), apa minerală trebuie să conțină, în mod natural, minerale și interzice producătorilor să adauge minerale în apă:

Mineralele care sunt adesea prezente în apa minerală includ:

Spre deosebire de apa de la robinet, apa minerală este îmbuteliată la sursă. Unii oameni preferă apa minerală datorită purității sale și a lipsei tratamentelor de dezinfecție chimică.

Apa minerală poate agrava anumite afecțiuni

Cu toate acestea, apa minerală poate fi supusă unor procese de prelucrare. Acestea pot include adăugarea sau îndepărtarea gazului cu dioxid de carbon (CO2) sau eliminarea substanțelor toxice, cum ar fi arsenicul. CO2 ajută la prevenirea oxidării și limitează creșterea bacteriană în apa minerală. Apa carbonatată natural are CO2 de la sursă.

Deși, au anumite beneficii pentru sănătate, apele minerale nu trebuie considerate produse totuși miraculoase.

”În unele cazuri, sunt chiar contraindicate pentru că pot contribui la evoluția unor afecțiuni. Spre exemplu, acestea trebuie evitate în afecțiuni precum cele de sânge sau cardiace, renale, cancer, în diabet, hemoragii, unele boli de piele sau ulcer gastric. De asemenea, organismul copiilor mici nu este pregătit pentru metabolizarea unui conținut ridicat de săruri și oligoelemente. Astfel că, în cazul lor, se recomandă o apă slab mineralizată. Apa de la robinet filtrată este o opțiune sigură și convenabilă”, a explicat Prof. Dr. Dan Dumitrascu.

Pe lângă asta, majoriatea apelor minerale sunt îmbuteliate în sticle de plastic care conțin bisfenol A sau BPA. Această substanță chimică poate interfera cu funcția hormonală normală.

Microplasticele, mici particule de plastic, sunt o altă preocupare potențială. Oamenii de știință au identificat microplastice în alimente și băuturi, precum și în produse din fructe de mare, bere și sare de masă.

În 2018, cercetătorii au publicat o revizuire sistematică a datelor actuale privind toxicitatea plasticului. Deși recunosc că sunt necesare mai multe cercetări, autorii raportează că microplasticele din apa minerală îmbuteliată nu par să prezinte un risc pentru siguranță.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

16 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

35 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

55 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: