Medic: Anunț pentru cei care au această grupă de sânge

Medic: Anunț pentru cei care au această grupă de sânge. Cercetătorii au remarcat o asociere a grupelor de sânge non-O cu un risc crescut de tromboembolism venos în rândul pacienților cu tumori cu risc mediu și scăzut, informează Healio.

Factor de risc genetic pentru tromboză

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

„Tromboembolismul venos este o complicație frecventă la pacienții cu cancer, inclusiv tromboză venoasă profundă și embolie pulmonară”, a declarat profesorul Cihan Ay, de la Universitatea de Medicină din Viena.

Profesorul mai spune că „grupele de sânge non-O, inclusiv tipul A, AB sau B, reprezintă un factor de risc cunoscut pentru TEV în populația generală, nediagnosticată cu cancer. Este cel mai frecvent factor de risc genetic pentru tromboză. Nu era clar dacă acest lucru este valabil și la pacienții cu cancer. Prin urmare, am vrut să vedem dacă grupa de sânge ABO joacă un rol în tromboza asociată cancerului.”

Descoperiri importante

Cercetătorii au analizat 1.708 de pacienți cu cancer diagnosticat recent sau recurent, incluși în cohorta ”Vienna Cancer and Thrombosis Study” (CATS). Urmărirea s-a întins pe o perioadă de 24 de luni.

Conform rezultatelor studiului, 151 de pacienți  au dezvoltat TEV. Deși inițial cercetătorii nu au observat o asociere între grupa de sânge non-O și riscul de TEV (HR standardizat [sHR] = 1; IC 95%, 0,6-1,67) în primele 3 luni de urmărire au constatat o asociere între grupele de sânge non O și un risc mai mare de TEV ulterior (sHR = 1,79; 95% CI, 1,12-2,85).

Mai mult, rezultatele au arătat o asociere între grupe de sânge non-O și riscul crescut de TEV în rândul pacienților cu tipuri de tumori cu risc trombotic intermediar și scăzut (sHR = 1,73; 95% CI, 1,09-2,73).

Cercetătorii nu au observat o asociere între riscul de tromboembolism venos și grupa de sânge non-O la cei cu tipuri de tumori cu risc foarte mare, inclusiv cancer pancreatic, gastroesofagian și cerebral (sHR = 0,94; 95% CI, 0,55-1,61).

„Deși aceste descoperiri sunt noi, sunt doar de natură exploratorie și, prin urmare, necesită investigații suplimentare”, a adăugat profesorul Cihan Ay. „Ar fi interesant să înțelegem mai bine mecanismul care stă la baza acestei observații. În general, dorința de a înțelege mecanismul care stă la baza TEV asociat cancerului este foarte puternică”, a explicat el.

Tromboembolismul se caracterizează prin formarea de cheaguri de sânge în interiorul venelor, blocând, total sau parțial, trecerea sângelui. Cheagul, cunoscut ca tromb, se formează când apare un dezechilibru al mecanismului de coagulare. Complicațiile postchirurgicale, o predispozitie genetică, obezitatea, fumatul, sarcina și perioadele lungi de repaus total pot influența dezvoltarea de cheaguri de sânge.

Recent Posts

Chiftele mănăstirești de post! Ingredient secret folosit de călugării de pe Muntele Athos

Chiftele mănăstirești, rețetă de post. Vă prezentăm o rețetă de chiftele mănăstirești de post absolut…

2 ore ago

Anunț oficial. Când se vor livra pensiile în Decembrie! Sunt mari probleme cu banii

Mare atenție, pensionari, deoarece ministrul Muncii a comunicat data la care urmează să fie virate…

2 ore ago

Prințul Harry și Meghan Markle, în pragul divorțului? Cutremur la Casa Regală!

Cuplul Harry-Meghan Markle, în pragul divorțului? Se vorbește tot mai mult despre un posibil divorț…

3 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu 18-24 noiembrie 2024. Leu: Puteți fi provocat la dueluri și conflicte

Horoscop săptămânal cu astrologul Cristina Demetrescu pentru săptămâna 18-24 noiembrie 2024. Leii pot fi provocați…

3 ore ago

Simptome care ar trebui să te trimită direct la spital – chiar dacă ești tânăr! Pot anunța un cancer agresiv

Manifestarea a doar unuia dintre cele patru semne de alarmă timpurie ale cancerului de colon…

4 ore ago

Curățarea mașinii de spălat: Cum să scapi de mucegai și miros neplăcut

Curățarea regulată a mașinii dvs. de spălat este esențială. Reziduurile de detergent, murdăria și mucegaiul…

4 ore ago

Citeste si: