Categories: Expertul zilei

Medic: Alzheimer poate fi diagnosticat cu 15 ani mai devreme. Cum recunoști această boală

Alzheimer poate fi diagnosticat cu 15 ani mai devreme. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 55 de milioane de oameni la nivel global trăiesc cu demență.

Iar dintre aceștia, 60% locuiesc în țări cu venituri mici sau medii. Mai mult, în fiecare an sunt raportate 10 milioane de cazuri noi de afecțiune.

De asemenea, femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte boli degenerative ale creierului, deoarece problemele legate de fertilitate și menopauză cresc riscul.

Dr. Adrian Stănescu: Alzheimer poate fi diagnosticat cu 15 ani mai devreme sau chiar stopat

Ȋn țara noastră, existau aproape 300.000 de bolnavi cu demență Alzheimer, ȋn 2018, ultimul an ȋn care sunt disponibile date oficiale.

Pacienții români au acces la un program de diagnosticare precoce, cu până la 15 ani ȋnainte de debutul bolii, dar și de tratament, care poate stopa sau chiar reversa demența Alzheimer.

Educarea populației asupra simptomelor din faza incipientă, reducerea stigmei asociate acestui diagnostic și adresarea timpurie la medicul specialist neurolog, geriatru sau medicul psihiatru au rol important în managementul optim al demenței Alzheimer.

Medicul Adrian Stănescu a explicat cum poate fi această boală diagnosticată cu 15 ani mai devreme sau chiar stopată.

„Este vorba despre o diagnosticare de tip imagistic, care ne arată, cu mult timp înainte să apară demența, dacă persoana respectivă va dezvolta această boală.

Este vorba despre un anumit fișier dintr-un RMN obișnuit al creierului, care, introdus într-un soft, ne arată dacă este vorba despre o atrofie patologică de hipocamp, aria specifică pentru memoria recentă”, a spus dr. Stănescu, potrivit Antena3 CNN.

Semnele care semnalează boala Alzheimer

Problemele de vorbire și memorie sunt un semn normal al îmbătrânirii, iar raportul a sugerat că doar aproximativ 15-20% dintre persoanele care se confruntă cu aceste deficiențe cognitive ușoare au dezvoltat de fapt boala Alzheimer.

Totuși, aceste rezultate sugerează că oamenii nu ar trebui doar să elimine problemele cognitive ușoare, mai ales atunci când sunt observate de alții sau încep să interfereze cu calitatea vieții.

Boala Alzheimer este o formă specifică de demență care poate cauza dificultăți de memorie, gândire și chiar comportament. Deși nu există un tratament pentru Alzheimer, simptomele pot fi tratate.

Nu toți cei cu modificări de vorbire vor dezvolta boala Alzheimer, așa că nu este clar dacă identificarea anumitor modele de vorbire va ajuta cercetătorii să identifice mai bine pe cei care vor dezvolta boala și pe cei care nu.

„Pot să mai apară dezorientarea temporo-spațială, afectarea funcțiilor executive sau, în unele cazuri, direct tulburări comportamentale, fără tulburări de memorie”, a mai spus medicul.

Printre simptomele bolii Alzheimer se numără

  • apatia,
  • paranoia,
  • agresivitatea,
  • impulsivitatea,
  • agitația,
  • probleme la înghițire,
  • scădere importantă în greutate,
  • creșterea vulnerabilității la infecții.

„Pot să mai apară dezorientarea temporo-spațială, afectarea funcțiilor executive sau, în unele cazuri, direct tulburări comportamentale, fără tulburări de memorie”, a mai spus medicul.

Prevenție

Cu toate acestea, dovezile arată că oamenii își pot reduce riscul de declin cognitiv prin adoptarea de obiceiuri cheie.

  • stimularea cognitivă
  • viață socială activă
  • reducerea stresului cronic
  • respectarea programului de somn-veghe
  • renunțarea la fumat
  • menținerea unei vieți active fizic
  • menținerea unei greutăți optime
  • alimentație diversificată și sănătoasă
  • respectarea tratamentului pentru controlul tensiunii arteriale, al diabetului, al colesterolului mărit
  • diagnosticarea, tratarea sindromului de apnee în somn

Recent Posts

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

48 de minute ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

8 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

9 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

9 ore ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

9 ore ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

10 ore ago

Citeste si: