Cazurile de COVID-19 determinate de varianta Delta de virus sunt in crestere la nivel mondial. A fost identificata pentru prima data in India in octombrie 2020 si conform statisticilor din iulie 2021, varianta Delta este prezenta global in 130 de tari, inclusiv in Romania.
Varianta Delta are un potential foarte mare de transmitere, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considerand-o varianta cea mai „rapida si mai usor de transmis” pana in prezent.
Desi majoritatea expertilor considera ca varianta Delta este transmisa de persoanele nevaccinate, exista dovezi recente de infectie cu varianta Delta la persoanele complet vaccinate. De aceea, pentru a minimiza transmiterea variantei Delta, de curand, CDC (Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor) din Statele Unite a actualizat recomandarile pentru persoanele vaccinate complet, in sensul purtarii mastii in public in spatiile inchise. Totusi, vaccinarea completa cu vaccinurile actuale continua sa fie eficienta in preventia formelor severe de COVID-19 cauzate de varianta Delta.
Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia, a explicat de ce varianta Delta este atât de agresivă mai ales cu persoanele nevaccinate, cu precădere tinerii, şi a prezentat simptomele prin care debutează boala, moment în care ar trebui să consultam medicul de urgență
„Aceasta variantă are şi un alt decurs, un pic mai rapid decât eram noi obișnuiți. Simptomele se văd după două, patru zile, când înainte se vedeau poate după o săptămână, iar înrăutățirea stării se face mult mai repede decât înainte. Simptome grave putem să vedem după 4-5 zile. Debutează cu simptome care pot fi uşor ciudate.
Nu este ca varianta inițială când îţi pierdeai gustul, mirosul şi aveai tuse şi dureri de gât. Această variantă poate să debuteze şi cu simptome ușoare de răceală şi poate să debuteze şi cu dureri de burtă şi alte simptome intestinale.
Lumea poate nu bagă se seamă aceste simptome şi ajunge să ceară ajutorul medicului când e poate prea târziu”, spune medicul Laura Ghibu.
Întrebată apoi despre tineri şi creșterea ratei de infectare în rândul lor, medicul a precizat că
„…tinerii nu mai au putere să mai respecte restricţiile, iar contagiozitatea mare face ca acest virus să se răspândească repede printre ei”.
„Din studii, un tânăr la 10.000 poate să decedeze din cauza acestei variante şi cam 26% din tinerii infectați ajuns să fie spitalizați şi la ATI”, a mai explicat medicul Laura Ghibu.